Christian Inaraja (esquerra; il·lustració) i Fran Pintadera (dreta; text), són els autors de 'En Càndid i la resta'. Autor: cedida.

Inaraja, professor de l’Illa, Premio Estatal al Libro Infantil y Juvenil Mejor Editado

El Ministeri de Cultura i Esport ha concedit el Premio Estatal al Libro Infantil y Juvenil Mejor Editado a En Càndid i la resta. La publicació és obra de Fran Pintadera (text) i Christian Inaraja (il·lustració), i ha estat editat per Kalandraka. Inaraja és professor d’il·lustració de l’Escola Illa.

Amb l’objectiu de “reconèixer i estimular la tasca de les editorials en l’edició de llibres”, el Ministeri de Cultura i Esport atorga els Premios a los Libros Mejor Editados. Ho fa en cinc categories: Art, Bibliofília, Facsímils, Infantils i Juvenils, i Obres Generals i de Divulgació. El jurat ha valorat 145 obres en total. Aquests premis no tenen dotació econòmica però impliquen una gran projecció per a les obres guanyadores. Els llibres premiats s’exposaran a les fires internacionals del llibre LIBER (Madrid), Frankfurt i Leipzig. El primer premi d’Infantil i Juvenil ha recaigut en En Càndid i la resta.

L’obra, pensada per a lectors a partir dels quatre anys, se centra en Càndid, un tipus peculiar i ambivalent. Ell vol encaixar però sovint és aliè als comportaments de la massa. I és molt introvertit. Una premissa aparentment senzilla però que fonamenta tota una obra d’autor pensada per a la mainada. I una defensa de les particularitat de l’individu. El guió és del psicopedagog i educador social Fran Pintadera, també director teatral i autor de literatura infantil. El llibre ha estat traduït a sis idiomes i ja havia estat premiat amb el XI Premio Internacional Compostela de Álbum Ilustrado.

Fragment d'una de les pàgines de 'En Càndid i la resta'. Autor: Kalandraka.
Fragment d’una de les pàgines de ‘En Càndid i la resta’. Autor: Kalandraka.

L’altre membre del tàndem creador és en Christian Inaraja. Ell és professor de l’Escola Municipal d’Art i Disseny Illa des de fa una vintena d’anys, on ha estat coordinador de l’àrea d’il·lustració i on és tutor de segon del Cicle Formatiu d’Il·lustració. Com a autor ha il·lustrat un centenar de publicacions, que es diu ràpid. I ha estat membre de a directiva de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya i del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Per a ‘En Càndid i la resta’ ha triat un estil clar, expressiu i colorista, amb una aparença final viva i senzilla.

“Sempre he buscat la mateixa manera de treballar: simplificar al màxim les coses perquè el missatge quedi nítid i treure tot allò que és sobrer. M’agrada treballar a partir de dibuixos automàtics. Sense tenir un plantejament previ, ni un esbós, agafo un paper i començo a dibuixar sense passar pel sedàs de la reflexió, del cervell. Això em fa fer coses que són molt pròpies meves i que no estan condicionades per aprenentatges previs”, explica l’il·lustrador.

El procés de confecció de ‘En Càndid i la resta’ no ha estat l’usual. “El Fran em va dir ‘fes-ho com vulguis i com t’agradi’ i jo faig fer exactament això. Normalment, quan treballs per encàrrecs, et diuen ‘has de fer-ho així’ o ‘ha de sortir això’,… en aquest cas no”, rememora. Un fet que fa que els reconeixements siguin especialment benvinguts. “Estic molt content del resultat perquè vaig fer exactament el que vaig voler. Que et donin dos premis per aquest llibre em referma en la idea que cal fer el que et doni la gana, passar-t’ho bé. És el meu lema gairebé des que vaig néixer”, defensa l’il·lustrador.

Sens dubte, aquesta filosofia de treball i l’experiència acumulada d’Inaraja s’han notat en el resultat final, atès l’èxit d’en Càndid.

Imatge portada: Christian Inaraja (esquerra; il·lustració) i Fran Pintadera (dreta; text), són els autors de ‘En Càndid i la resta’. Autor: cedida.