Foto portada: minut de silenci a Sabadell el 25 de març de 2015 per la tragèdia de Germanwings. Autor: David B.

10 anys de la tragèdia de Germanwings on va morir un sabadellenc

El 24 de març de 2015, un avió de l’aerolínia Germanwings que viatjava entre Barcelona i Düsseldorf es va estavellar als Alps francesos, a la població de Prats de Blèuna Auta,. El copilot, de baixa mèdica però que ho va amagar a l’empresa, va fer col·lidir voluntàriament l’aeronau i va posar fi a la vida dels 149 passatgers, mig centenar dels quals catalans. És una de les catàstrofes aèries més tràgica d’Europa. Un sabadellenc, Josep Sabaté, de 38 anys, hi va morir i també una desena de vallesans més.

En l’accident van perdre-hi la vida 149 persones, la majoria alemanys (entre ells 16 alumnes de secundària que tornaven a casa després d’un intercanvi a Llinars del Vallès). Mig centenar de les víctimes eren catalans que anaven a Alemanya, en molts casos en viatge de feina. Entre ells, set veïns de Sant Cugat, una jove quirzetenca de qui després se’n va explicar la seva història al llibre El vol de la Cristina. El sabadellenc Josep Sabaté viatjava en el vol per feina. Era el responsable de Responsabilitat Social Corporativa de l’empresa Esprit.

L’accident -llavors no se sabia que havia estat premeditat- va causar un gran impacte en la societat catalana. A Sabadell l’endemà es va convocar una concentració en senyal de dol a la plaça Sant Roc, a la que hi van assistir un centenar de persones.

Andreas Lubitz

Aquell fatídic 24 de març, el copilot de l’aeronau, Andreas Lubitz, va estavellar el vol 9525 que anava de Barcelona a Düsseldorf (Alemanya), contra els Alps francesos. Lubitz, de 28 anys, va aprofitar que es va quedar sol al control de l’avió i va bloquejar la porta perquè ningú més pogués impedir-li fer caure l’aparell després de desbloquejar-ne el pilot automàtic. L’autor dels fets estava de baixa i en tractament psicològic, dues circumstàncies que va amagar a l’empresa

El canvi legal aconseguit per les famílies

La tragèdia de Germanwings va comportar canvis legals a Espanya. Després d’una llarga reivindicació de l’associació de familiars, el 27 de desembre de 2022 va prosperar una reforma de les baixes mèdiques perquè les comunicacions dels treballadors entre la Seguretat Social i les empreses es fessin de forma telemàtica. El procés garanteix que les companyies coneguin la situació en què es troben els treballadors ràpidament, sense vulnerar la seva privacitat.

Les famílies demanen canvis europeus

Els familiars de les víctimes de Germanwings han demanat que s’impulsi un canvi legislatiu a escala europea per agilitar la comunicació de baixes mèdiques i que els metges notifiquin els casos de forma immediata a les companyies. Ho ha explicat Lourdes Bonet, presidenta de l’Associació Afectats pel Vol Germanwings 9525, en una entrevista amb l’ACN, coincidint amb els deu anys de la tragèdia als Alps. Alhora, ha insistit en la necessitat que les companyies aèries compleixin les recomanacions europees per endurir els controls sobre els pilots. Ha afirmat que aquesta mena de mesures són claus per “minimitzar” el risc que una desgràcia com aquesta torni a passar i ha reclamat una major implicació de l’Estat.

Actes de record

L’Associació Afectats pel Vol Germanwings 9525 duu a terme cada 24 de març un acte a l’Aeroport del Prat. Aquest any s’ha avançat al 23 de març, i hi ha assistit el president de la Generalitat, Salvador Illa. També qui era el president de la Generalitat aquell dia de març de 2015, Artur Mas. L’entitat de familiars organitzarà un acte especial a Montserrat amb motiu del 10è aniversari, on s’hi instal·larà un espai de record: “No oblidem que ells van morir en una muntanya i per als ciutadans de Catalunya Montserrat és una muntanya amb un significat molt important”, ha indicat. Per tot plegat, es va decidir col·locar una placa commemorativa al camí de Sant Miquel.

Més informació:

Els comentaris estan tancats