Tres preguntes, deu respostes i un documental de trenta minuts: aquesta és la darrera acció organitzada a Sabadell per commemorar el Dia Internacional de la Visibilitat Lèsbica; que es va celebrar el passat dimarts 26 d’abril, però que per qüestions d’agenda s’ha mogut al cap de setmana. L’Estruch acollirà la projecció de Lesbofòbia aquest dissabte a la tarda i, la coordinadora de l’organització responsable, Creacion Positiva, n’avança alguns detalls. Tot i que el film es va estrenar l’any 2019, les vivències relatades per aquests deu perfils continuen sent de plena actualitat i, per aquest motiu, consideren oportú repetir el missatge una vegada més.
Lesbofòbia és un curtmetratge que, de manera ràpida i sintètica, analitza les violències verbals i no verbals que pateixen les dones atretes per altres dones així com les possibles estratègies que evitarien situacions incòmodes per aquest col·lectiu. En només 30 minuts, deu testimonis responen a les tres preguntes que conformen el documental: quin atac han rebut pel simple fet de ser homosexuals, quins factors perllonguen aquesta discriminació en el temps i com es podria revertir la situació.
La productora del film, Creacion Positiva, és una organització amb una marcada ideologia feminista que treballa en moltes línies; una d’elles, la sensibilització de la societat a través de material audiovisual. És per aquest motiu que la coordinadora de l’entitat, Maria Luisa García, va contactar amb Inés Tarradellas, realitzadora de múltiples projectes i directora de Lesbofòbia, per posar fil a l’agulla a aquesta iniciativa. El que en un inici havia de ser un vídeo d’entre tres i quatre minuts, pensat principalment per difondre a través de les xarxes socials, va acabar sent un documental de mitja hora que ja s’ha projectat en desenes de cinemes i sales d’exposició; com ho va fer l’any de la seva estrena (2019) als Cinemes Imperial i com ho farà aquest dissabte a les 11:30 hores al bar de l’Estruch. Tot i que ja fa tres anys que circula, García assenyala la incidència que aquest curtmentatge encara pot tenir a dia d’avui:
“És important veure el documental perquè, a través d’un relat col·lectiu, l’espectador s’adona de la invisibilització de la lesbofòbia i s’adona de com es vulneren els drets de les dones homosexuals sistemàticament. La invisibilització de la violència també és una discriminació”.
Algunes de les violències més recurrents, i coincidents en pràcticament totes elles, són la dificultat per expressar la seva orientació sexual en l’àmbit familiar, la manca de referents i de pedagogia pel que fa a l’homosexualitat o el desequilibri entre l’atenció mèdica a una dona heterosexual i una lesbiana. Tot i aquest denominador comú, les deu protagonistes del documental tenen perfils molt diferents entre ells; tant pel que fa a l’edat, com a la professió, com a la mirada amb què plasmen la seva orientació sexual o gestió de les violències en el documental. Per conèixer-les de primera mà, però, caldrà assistir a la projecció de Lesbofòbia al bar de l’Estruch aquest dissabte a les 11:30 hores.
Foto portada: Protagonistes de ‘Lesbofòbia’. Autor: cedida.