El govern d’Espanya va declarar fa uns mesos que aquest any és l’Any del Poble Gitano. Un seguit d’actes i iniciatives per visibilitzar i reconèixer el poble gitano amb motiu dels 600 anys de l’arribada dels gitanos a Espanya. Aquest dimecres l’Ajuntament s’ha sumat a la celebració.
La Junta de Portaveus ha aprovat la Declaració de l’Any del Poble Gitano amb el vot favorable de tots els partits, excepte Vox (que s’ha abstingut) i la Crida, que no ha assistit a la Junta de Portaveus.
L’Ajuntament es compromet a hissar la bandera del poble gitano quatre cops a l’any: 8 d’abril (Dia del Poble Gitano), 16 de maig (Dia de la Resistència Roman), 31 de juliol (Baró Estardipen) i 5 de novembre (Dia de la Llengua Romaní). Així mateix es compromet a elaborar al llarg d’aquest any un Pla d’Actuació del Poble Gitano a Sabadell per reconèixer el poble gitano, i promoure “l’equitat” de les persones gitanes a la ciutat.
“Volem fer un reconeixement a la població gitana com una comunitat heterogènia que constitueix un grup d’interès per ser població amb major risc de patir discriminació i altres formes d’intolerància associada”, assegura el text aprovat.
L’Associació Gitana de Sabadell xifra en 10.000 el nombre de persones d’aquesta ètnia que resideixen a Sabadell, sent la segona ciutat catalana amb més gitanos, només per darrera de Barcelona. Des de fa uns anys, Sabadell té el carrer dels Gitanos, compartit amb el nom tradicional del carrer d’en Font.
Foto portada: Dia Internacional Poble Gitano 2024 a l’Ajuntament. Autor: David Jiménez.