L’Ajuntament ha lliurat la Medalla al Mèrit Ciutadà a títol pòstum a Aureli Argemí i Roca, reconeixent així la seva trajectòria com a defensor dels drets col·lectius, la pau i la solidaritat internacional. L’acte de lliurament s’ha celebrat al Saló de Plens amb la presència de familiars de l’homenatjat.
Després d’un tràmit que s’ha allargat prop d’un any, el ple municipal de febrer va aprovar el reconeixement amb els vots a favor de tots els grups, excepte Vox i el PP, que hi van votar en contra pel caire netament independentista d’Argemí. El grup municipal d’ERC en va proposar la distinció al poc de morir Argemí. A l’acte hi han assistit bona part dels seus familiars però també representants del teixit social sabadellenc, com el Síndic Municipal de Greuges o el president de la Cambra de Comerç. Hi han intervingut Oriol Ramon i Mimó, president de la Fundació dels Drets Col·lectius dels Pobles, o l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, a més d’Anne Degenève, vídua d’Argemí, o la pròpia alcaldessa, Marta Farrés.
Qui va ser Aureli Argemí?
Nascut a Sabadell el 1936, Argemí va ser monjo de Montserrat i secretari de l’abat Aureli Maria Escarré durant el seu exili. L’any 1974 va fundar el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), entitat dedicada a la defensa dels drets col·lectius dels pobles. Va ser impulsor de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles (1990) i de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996). A més, va participar en la fundació de la Crida a la Solidaritat (1981), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (1986), la Plataforma pel Dret de Decidir (2005) i l’Assemblea Nacional Catalana (2011).
En vida, Argemí va rebre diversos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi (2016) o la Medalla d’Honor de Barcelona. Amb aquest homenatge, Sabadell reconeix la figura d’un sabadellenc que va dedicar la seva vida a la defensa dels drets dels pobles i la promoció de la pau i la solidaritat internacional.
Foto portada: un moment de l’entrega de la Medalla de la Ciutat. Autor: cedida.