La bandera LGBTIQA+ oneja a Sabadell en motiu del Dia Internacional de l’Orgull el 28 de juny, una insígnia que reconeix i combina totes les sensibilitats del col·lectiu per visibilitzar i incloure a les comunitats trans, no binàries i intersexuals. La bandera es troba a l’Ajuntament i representa un símbol d’inclusió i diversitat.
La bandera de l’arc iris és un dels símbols més coneguts de la societat actual per posar en valor la lluita pels drets dels integrants de la comunitat LGBTI. Fa anys que a Sabadell ha onejat la banda de l’arc de Sant Martí. Però enguany es fa ús de la bandera “LGBTI+ integradora”, que agrupa a totes les identitats. Aquesta bandera tan colorida s’ha anat modificant al llarg dels anys per incloure al màxim conjunt d’orientacions sexuals.
El seu origen es remunta a finals de la dècada de 1970 quan l’artista i drag queen Gilbert Backer va dissenyar l’arc-iris com orgull de la comunitat gai. Aleshores, la bandera comptava amb set colors. Però va consolidar-se amb sis durant les següents dècades.
No va ser fins l’any 2018 quan la bandera es va redissenyar i anomenar la Bandera del Progrés, incorporant un xebró amb cinc colors per a la inclusió del col·lectiu trans (rosa, blanc i blau turquesa), i de les identitats queer (marró i negre). Finalment també s’ha afegit el cercle lila sobre fons groc, la bandera intersexual.
L’objectui de la bandera és integrar totes les identitats d’una comunitat cada cop més diversa. “Disposar d’una bandera comú visibilitza al col·lectiu complet. Hem de reclamar sensibilitat a les institucions i que siguin bandera del que representen tot els diversos col·lectius que conformen la comunitat”, destaca Clara Palau, activista trans de referència a Sabadell.
Què es fa per l’Orgull aquest any?
A més de la manifestació habitual per celebrar aquesta festivitat (es fa per cinquè any), s’han organitzat un reguitzell d’activitats i xerrades per fomentar el respecte a la comunitat. La manifestació tindrà lloc el 28 de juny a les 19 hores i sortirà de la plaça de La Creu Alta i acabarà a la plaça Doctor Robert, on es farà la lectura d’un manifest, i començarà la festa de l’orgull. En aquesta ocasió hi ha doble manifestació, ja que a les sis de la tarda també hi ha una convocatòria, d’arrel anticapitalista, a la plaça del doctor Robert.
Més informació:
Foto portada: la bandera amb motiu de l’Orgull penjant a l’Ajuntament. De fons, la senyera del Racó del Campanar. Autor: J.d.A.