El Col·legi d’Arquitectes engega un cicle per apropar l’arquitectura a la ciutadania

Apropar l’arquitectura a la ciutadania. Aquest és l’objectiu del programa d’activitats Arquitectura en públic que ha impulsat la delegació vallesana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en el marc de la capitalitat de la cultura. Entre les diferents propostes que han preparat per a l’ocasió, destaca un cicle de 12 xerrades gratuïtes que ha arrencat aquest dimarts i que tracta la relació de l’arquitectura amb temes variats com l’habitatge social, el teatre o l’educació, entre altres.

La ponència Arquitectura i escena, a càrrec de Miquel Àngel Julià i Pablo Soto, ha estat l’encarregada de trencar el gel. Al llarg de 25 minuts, els experts han mostrat diferents exemples de com la innovació arquitectònica ofereix noves experiències en àmbits com les arts escèniques o les vendes. Un dels casos més il·lustratius és la icònica botiga d’Apple a la cinquena avinguda de Nova York, en forma de cub, on la mateixa construcció contribueix a la narrativa de la marca. La mostra també ha comptat amb pinzellades sobre el muntatge de Pinocchio, estrenat recentment per la Joventut de La Faràndula.

Arquitectura per canviar les ciutats… i la percepció d’elles

La jornada inaugural ha continuat amb la conferència Arquitectura i participació ciutadana, on els arquitectes Marc Deu i Arnau Boix (cooperativa Estel) han fet cinc cèntims del potencial que té l’arquitectura per millorar la qualitat de vida de la gent. “Dissenyar una ciutat comporta tot un procés, i el fet d’incorporar-ne les persones usuàries aporta valor”, ha apuntat Boix. Finalment, la tercera i darrera xerrada del vespre ha estat Arquitectura i experiència de l’espai, a càrrec de Queralt Garriga, que ha proposat un canvi de mirada: “l’arquitectura no es troba a l’edifici sinó en allò que l’edifici provoca en tu”. Una visita guiada per les instal·lacions del teatre i l’escenografia de Pinocchio ha tancat l’acte.

Tots els dimarts

El cicle de conferències continuarà el dimarts 28 de maig, també a La Faràndula, on es parlarà de temes com el canvi climàtic, el cinema o el poder. D’aquesta manera, hi haurà xerrades cada dimarts fins a l’11 de juny -les dues últimes setmanes al Teatre Principal-. A més, durant el 2024, hi ha previstes altres accions com el programa Arquitectura a les Aules, per apropar la disciplina a infants i joves, o la Festa d’Arquitectes al Vallès, que s’obrirà a la ciutadania durant la Festa Major amb un recull d’obres sabadellenques presentades.

Foto de portada: un moment de la jornada. Autor: Jordi M.

Els comentaris estan tancats