Foto de portada: les imatges de la microscòpia mostren la capacitat dels nanoplàstics per interactuar amb les cèl·lules intestinals. Autor: cedida

Investigadors de la UAB troben milions de microplàstics a les bossetes de te comercials

Una investigació liderada pel Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB ha descobert com les bossetes de te comercials alliberen milions de microplàstics a les infusions. Aquestes partícules poden arribar a la sang i expandir-se per tot l’organisme.

La UAB està en constant recerca i investigació. Aquesta vegada, el Grup de Mutagènesi del Departament de Genètica i de Microbiologia de la universitat ha fet un estudi sobre les partícules que deixen anar les bossetes de te comercials a les infusions. La seva inhalació i ingestió són la principal via d’exposició humana.

Milions de partícules

Segons recull l’ACN, les bossetes de te utilitzades per a la investigació estaven fabricades amb els polímers niló-6, polipropilè i cel·lulosa. L’estudi mostra que, en l’elaboració d’una infusió, el polipropilè allibera aproximadament 1.200 milions de partícules per mil·lilitre; la cel·lulosa n’allibera uns 135 milions i el niló-6 8,18 milions. En el marc de la investigació, les partícules es van tenyir i es van exposar per primera vegada a diferents tipus de cèl·lules intestinals humanes per avaluar-ne la interacció i la possible internalització cel·lular.

“És fonamental desenvolupar mètodes de prova estandarditzats per avaluar la contaminació per micro i nanoplàstics alliberats pels materials plàstics en contacte amb aliments i formular polítiques reguladores per mitigar i minimitzar aquesta contaminació de manera efectiva. A mesura que l’ús de plàstic als envasos d’aliments continua augmentant, és vital abordar la contaminació per MNPL per garantir la seguretat alimentària i protegir la salut pública”, afegeixen els investigadors.

L’estudi ha estat desenvolupat en el marc del projecte europeu PlasticHeal, coordinat pel Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB. Hi ha participat investigadors del Grup de Mutagènesi de la UAB, i ha comptat amb la col·laboració d’investigadors del Helmholtz Centre for Environmental Research a Leipzig, Alemanya.

Foto de portada: les imatges de la microscòpia mostren la capacitat dels nanoplàstics per interactuar amb les cèl·lules intestinals. Autor: cedida

Els comentaris estan tancats