Comença la ‘gripalització’ de la Covid. I això què implica? Quins canvis hi ha?

Dos anys i un mes després, la famosa ‘gripalització’ de la Covid ha arribat. A partir d’aquest dilluns 28 de març la infecció respiratòria causada pel virus SARS-CoV-2, durant un temps coneguda com el nou coronavirus, després simplement com el coronavirus i després com la Covid-19, passa a ser considerada una malaltia respiratòria més. Què implica això a efectes pràctics? Aquesta informació intenta respondre les principals preguntes.

En primer lloc, sense fer-se un test d’autodiagnòstic comprat a la farmàcia ja no serà tan senzill saber si es té la Covid-19, la grip o un mer refredat. Les proves diagnòstiques queden reduïdes a la mínima expressió i només es faran als col·lectius més sensibles, que són la gent gran (a partir de 60 anys), embarassades, persones amb les defenses baixes, els sanitaris o les persones que treballen en sociosanitari (és a dir, residències o centres similars). Si una persona té problemes respiratoris greus com per ingressar a l’hospital, hi haurà prova. Tenir un TAR positiu ja no es considera suficient per confirmar una infecció. Tot just el contrari del que va passar fa tres mesos, en plena allau de contagis per la sisena onada.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

En cas de positiu, no cal seguir aïllament. Ni 14 dies com al principi. Ni 10. Ni cinc. Cap ni un. Vida normal. Tampoc hauran de seguir quarantena els contactes estrets, que no hauran de ser obligatòriament declarats tot i es manté la porta oberta a fer-ho via aplicació. És a dir, els fills poden anar a l’escola i les parelles a treballar, com també ho farà la persona contagiada si no té símptomes que precisin repòs o baixa. Mentrestant, les persones positives reben una recomanació: fer bondat. És a dir: reduir les relacions socials, usar sempre la mascareta de forma adequada, ventilar bé la llar i cuidar-se.

La gripalització de la grip significa a efectes pràctiques que la covid es tractarà com la grip. Per descomptat el seguiment deixa de ser exhaustiu com fins ara. Si una grip no implica baixa, la Covid tampoc. Si una grip no implica prova, la Covid tampoc. Si no es tenen símptomes, no cal anar al metge. Si se’n tenen de lleus, medicació en proporció als símptomes. I si els símptomes són més invalidants, hi haurà baixa laboral i tractament diagnòstic en proporció a aquest fet. Les autoritats no descarten un “repunt” de casos de covid en els propers dies però no consideren que arribi a poder-se considerar com la setena onada.

Normalització

En tot cas, amb la gripalització es vol passar pàgina, de forma gairebé definitiva, a la pandèmia. O el que és el mateix però dit d’una altra manera, incorporar la Covid-19 al catàleg d’infeccions habituals. És a dir, normalitzar la Covid-19.

Foto portada: cues per accedir a una carpa per fer-se PCR a la plaça Picasso, l’estiu de 2020. Autor: David B.

Comments are closed.