Monoleg Coktely. Autor: David B.

Primer, i últim, monòleg al Cocktely: l’oci nocturn abaixa la persiana de nou

  • La Generalitat tanca l’oci nocturn en espais interiors, però es mantenen els concerts multitudinaris a l’aire lliure.
  • Els afectats critiquen que les mesures es prenen sense saber com funciona el sector i no saben com se’n sortiran.

No hi ha paraules per descriure com se senten els locals d’oci nocturn sabadellencs ara mateix. Encara no han aixecat el cap que ja tornen a ser terra: tancats amb pany i forrellat 15 dies més. Dues setmanes, com a mínim, on la seva facturació serà la mateixa que en pràcticament tot el darrer any: zero. Per contra, els locals ja han pagat el lloguer d’aquest mes i la setmana que ve pagaran el rebut dels licors, refrescos i altres begudes. Per si amb tot això no n’hi hagués prou, l’aigua i la llum baten rècords tant a escala nacional com municipal: al juny, la llum va arribar a un màxim històric arreu del país i, després d’aprovar-ho al ple d’aquest dimarts, a partir d’ara la factura de l’aigua a Sabadell pujarà un 1’8 per cent.

17 dies (o menys). Aquest és el temps que han estat oberts els locals d’oci nocturn. 15 dies (o més) durarà la paràlisi del sector des d’aquest divendres. La majoria, però, ja no ha obert aquesta nit passada, ja que a mitjanit hauria d’haver tancat i, si tancant a les 03:30 hores ja no quadraven els números, abaixant la persiana a l’hora d’aixecar-la, encara menys. Són tants els cops que han rebut en el darrer any que l’anunci del govern no els va sorprendre. En aquest sentit, també preveuen que no seran 15 dies.

Coktely. Autor: David B.
Coktely en l’última nit d’activitat. Autor: David B.

La propietària del CocktelyManoli Merino, ja va canviar les dinàmiques del local per intentar esmorteir un probable darrer tancament; però ni així ho ha aconseguit. A partir de l’última reobertura, el 21 de juny, a Cocktely les comandes es fan setmana a setmana, però, tenint en compte que quan més es gasta és al cap de setmana, ara s’han quedat amb totes les ampolles a mig gastar. El mateix li ha passat al Sabadebidoo, que té molts barrils punxats i caixes de cervesa obertes i no li retornaran ni les ampolles que encara estan per obrir. Al cas d’Antònia Peña se li suma l’agreujant d’haver donat d’alta, altre cop, tots els serveis: el de vigilància, el de fibra òptica i telefonia, el TPV, el karaoke…

“La llei només permet baixar la potència de la llum dues vegades a l’any, com a màxim. Jo ja n’he gastat una i ara prefereixo guardar-me l’altra per més endavant. De moment, aguantaré com pugui, però calculo que la factura es duplicarà o fins i tot triplicarà (fins ara, amb la potència baixada al mínim, ja pagava 100 euros o més de llum)” exposa Peña.

Als 200 euros, mínim, de llum que pagarà, se li suma el lloguer del local (la majoria al 100 per cent altre cop), 990 euros del karaoke, la llicència de discoteca (per la qual el 2019 ja va pagar entre 3.000 i 4.000 euros per renovar-la i que amb prou feines ha amortitzat), 2.000 euros d’assegurança, el limitador de soroll, el manteniment dels datàfons, l’aigua i tot el gènere, que pagarà la setmana que ve; en la primera comanda, més moderada que aquesta última, Peña es va gastar més de 1.000 euros. A més, com autònoma, fa dos mesos que no percep cap prestació de la mútua i no hi ha cap ajuda del govern a la que es pugui acollir. Merino també vol subratllar que l’Ajuntament els ha cobrat 400 euros per la taxa de recollida d’escombraries quan han estat tancats durant tota la pandèmia i, per tant, no han generat residus.

El primer i últim monòleg

A banda dels serveis i de la carta de combinats, alguns locals també havien preparat activitats per gaudir d’unes hores de desconnexió i esbarjo per aproximar-se així a l’oci pre-pandèmia. Cocktely, per exemple, ha començat, i acabat, un cicle de monòlegs aquesta nit passada. La seva intenció era fer-ho cada cap de setmana de juliol, a excepció del primer, i ara ja el dona per acabat: també creu que el tancament durarà més de 15 dies. Tot i la nova mesura del govern per intentar frenar els contagis de coronavirus entre els joves, els locals d’oci nocturn creuen que no serà efectiva; al contrari.

“Els estudiants han acabat el curs, és estiu, hi ha ganes de festa. Els joves no es quedaran a casa perquè tanquin les discoteques i els pubs. Aniran a casa dels amics, al Parc Catalunya, al carrer… Fa uns dies, un noi em va venir a preguntar si li llogava el Sabadebidoo per una festa privada amb 30 amics” reflexiona Peña.

De fet, justament el passat dissabte, els Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal van desallotjar un botellón massiu al Parc Central del Vallès (més info: “Un detingut en el desallotjament d’un ‘botellón’ massiu“), i aquesta setmana també ha coincidit amb una regularització de l’espai de terrasses per evitar molèsties i sorolls als veïns del Centre (més info: “Esclata la polèmica de les terrasses del Centre“). Coincidint amb la tancada de l’oci nocturn en espais interiors, aquesta nit també ha començat el Festival Cruïlla, un festival de tres dies que va en la línia del polèmic Canet Rock, on era difícil veure una mascareta ben posada. En canvi, els locals consultats per aquest digital asseguren que “han complert totes les restriccions al peu de la lletra”: metre i mig entre taules, gel abans d’entrar, mascareta si el client no està assegut i, a l’hora, tothom a casa.

A vegades, paguen justos per pecadors

L’única mesura que per a Peña és un pèl excessiva és la limitació de l’aforament. Amb els criteris actuals, al Sabadebidoo hi caben 42 persones; tantes persones o menys que a un autobús o a un vagó de la RENFE, però el seu local és més gran que qualsevol d’aquests dos transports. A més, Peña ha hagut de veure com “la gent s’apilonava a les entrades d’altres bars sense mascareta, fumant, bevent i sense distàncies, mentre ella tenia el local pràcticament buit perquè complia les normes”.

Merino diu el mateix d’altres locals com La Diosa o La Cova, a Sant Quirze. Per això considera que el tancament de l’oci nocturn en espais interiors és “injusta”, perquè “si els tanquen a uns, també haurien de tancar als altres [a la resta de restauració]. A una cocteleria no s’hi fa res que no es faci en un bar: la gent s’asseu, consumeix, parlen amb el seu grup…” descriu Merino. D’aquí a 15 dies, divendres 23 de juliol, el govern decidirà si torna a obrir l’oci nocturn a interiors o manté la mesura; fins llavors, Sabadebidoo i Cocketly coincideixen a dir que “aguantarem”.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: el primer i últim monòleg d’aquest juliol al Cocktely. Autor: David B.

Comments are closed.