La Generalitat demanarà que la Regió Sanitària de Barcelona passi a fase 3 de desconfinament abans que decaigui l’estat d’alarma el proper 21 de juny. Si Sanitat ho autoritza, malgrat que només durant uns dies, Sabadell estaria en la tercera (i última) fase del desconfinament.
Quines mesures es permeten que encara no estaven permeses? Quines limitacions es relaxen? Aquesta informació vol donar resposta a les preguntes més habituals.
Per on em puc moure?
Si a la fase 2 la mobilitat s’ha permès dins la Regió Sanitària de Barcelona, el govern central deixava la porta oberta a les autonomies a decidir els moviments entre regions a la fase 3. Catalunya permet moure’s amb llibertat en totes les regions que estiguin a la fase 3. Així que es pot anar a qualsevol punt del Principat, des de la Costa Brava fins el Delta de l’Ebre o la Vall d’Aran, si finalment Barcelona entra a fase 3.
Reunions de fins a 20 persones
En fase 1 les reunions eren de 10 persones com a màxim i en la segona fase de 15. Ara s’amplia de nou el màxim de persones que es poden reunir, ja sigui a domicilis, als carrers o a establiments. La xifra a recordar és 20.
Restauració
La fase 1 va anar associada a les terrasses. I la fase 2 a l’obertura d’interiors. La fase 3 podria anar associada a les barres, ja que es permet el consum sempre que hi hagi distància de dos metres entre clients. Durant la fase 3 també es relaxen les restriccions. No es pot superar el 50 per cent de l’aforament a l’interior, i les terrasses poden arribar fins el 75 per cent de les taules habituals amb una ocupació màxima de 20 persones per taula. Discoteques i bars de copes poden obrir, però està prohibit ballar.
Centres comercials
Oberts fins al 50 per cent de l’aforament, tant en els passadissos i capacitat total com dins de les botigues. En centres comercials ja es poden usar zones comunes i zones recreatives.
Cop de porta a les franges
Es van fer cèlebres durant tot el mes de maig i, formalment, encara existien en la fase 2 (una altra cosa era el compliment). Però si en fase 2 encara hi havia franja reservada per als majors de 70 anys entre les 10 i les 12 del migdia, les franges desapareixen ara del tot. Recordem que n’hi havia hagut per practicar esport i passejar i també per sortir amb menors de 14 anys al carrer.
Casaments
Els casaments ja podran tenir fins a 150 assistents a l’aire lliure i 75 en espais tancats. No es pot superar el 75 per cent de l’aforament de les instal·lacions.
Vetlles
Les vetlles poden tenir un màxim de 50 persones a l’aire lliure i de 25 en espais tancats. Els enterraments o cerimònies de comiat fins a 50 persones estan permesos.
Llocs de culte
Esglésies i oratoris així com la resta de confessions podran tenir una assistència del 75 per cent de l’aforament.
Teletreball
El teletreball segueix tenint caràcter preferent sempre i quan sigui possible. S’obre la porta a establir protocols de reincorporacó presencial, amb horaris escalonats i potenciant mesures de conciliació. Cal distància de dos metres entre llocs de treball i cal evitar els ascensors.
Cines, teatre i auditoris
Més relaxament de mesures en un sector fortament colpejat i que no ha reobert encara a causa de les moltes limitacions. Als cines ara es permet fins al 50 per cent de l’aforament, amb butaca preassignada. Les sales teatrals o de concerts encara estan limitades al terç de la capacitat. A l’aire lliure es permeten espectacles de fins a 800 espectadors, sempre i quan es pugui respectar la distància física de seguretat.
Biblioteques
El decret del govern espanyol permet un aforament del 50 per cent, i obrir la porta a activitats culturals i d’estudi. Fins ara només s’ha fet préstec amb cita prèvia. Però és l’Ajuntament i la Diputacó qui desenvolupen a la pràctica el calendari de normalització de les biblioteques o els museus.
Hotels
A la fase 2 es van reobrir zones comunes amb limitació d’un terç de l’aforament. Ara s’augmenta fins el 50 per cent. Les activitats d’animació amb 20 persones com a màxim i preferentment a l’aire lliure.
Transport públic
El transport públic urbà i interurbà pot arribar al 100 per cent de la seva freqüència habitual. Cal recordar que la mascareta és obligatòria en tots els casos i modes de transport col·lectiu.