Una quarantena d’alumnes sabadellencs rebran el proper curs el suport econòmic i pedagògic de la Fundació Impulsa. Es tracta d’un acompanyament a estudiants en situacions vulnerables que volen continuar estudiant un cicle formatiu després de l’ESO. Aquest dissabte, s’ha celebrat una trobada amb els voluntaris que els acompanyaran en aquesta nova etapa. “És el tercer any que estem a Sabadell i és molt emocionant veure com aquests joves segueixen estudiant i asseguren el seu futur”, explica Tania Nadal, ambaixadora de la fundació.
L’Ariana Santos té 16 anys i començarà a formar-se aquest curs com a tècnica superior en l’atenció a persones en situació de dependència (TAPSD). És una de les participants novelles al programa de la Fundació Impulsa i tot just avui ha conegut la que serà la seva mentora, Maria Membrado. “Una professora em va dir que tinc qualitats per continuar estudiant i em va recomanar participar-hi, perquè m’anirà bé pel meu futur”, explica Santos.
La seva aventura en comú ha iniciat, per coses del destí, amb una coincidència que ha servit per trencar el gel entre les dues: van nèixer el mateix dia, el 12 de juliol. A més, tant la mare de l’alumna com la filla de la mentora també comparteixen la mateixa data. “És una passada”, riu Membrado. A partir d’ara, faran trobades periòdiques per fer un seguiment del curs i estaran en contacte per donar-se suport en allò que faci falta.
Membrado apunta que és el primer any que farà de mentora i que serà una experiència enriquidora, també per a ella. “Espero sobretot poder-la acompanyar en el que està estudiant, crear un clima de confiança entre les dues i que pugui comptar amb mi per explicar-me el que necessiti”, exposa.
En el marc d’aquest programa, a Sabadell rebran una beca 40 alumnes, 12 dels quals són nous Impulsers que se sumen als que ja estaven cursant estudis superiors. El rol que fa la fundació és escollir els joves, a proposta dels instituts, i oferir un ordinador i una beca econòmica, a més de donar suport emocional a través de mentors i l’equip psicopedagògic.
“Normalment ens envien 1, 2 o 3 candidats de cada centre i després nosaltres fem el filtre: el primer és econòmic, que a partir d’un llindar no bequem, i el segon és més sobre les ganes d’estudiar dels joves, de continuar i de potenciar els recursos”, explica Nadal.
En aquest sentit, Nadal afirma que gairebé el 70 per cent dels joves que formen part del programa a Catalunya treballen del que han estudiat. Com és el tercer any que es fa a Sabadell, encara no hi ha dades per extreure conclusions, però ja hi ha una quinzena d’estudiants que s’han graduat del grau mitjà i que han pogut accedir a altres estudis superiors.
Foto de portada: participants del programa, fent una de les dinàmiques de la jornada. Autor: Jordi M.