Sisena edició de la fira Connecta't a l'FP. Primer dia a Fira Sabadell. Autora: J. Ramon.

El model híbrid de la sisena Fira Connecta’t a l’FP pretén oferir més recursos que mai

La Fira Connecta’t a l’FP torna a Sabadell amb l’objectiu d’enllaçar el món acadèmic amb el laboral a través d’una correcta orientació i assessorament. Des d’aquest dijous fins dissabte al migdia, l’espai de Fira Sabadell s’omplirà d’expositors, itineraris i xerrades que aproximaran les demandes empresarials a totes les persones que entomen el repte de trobar una feina adequada a les seves aptituds. Representants de les diferents administracions municipals (Ajuntament, Diputació de Barcelona, Servei d’Ocupació de Catalunya, entre altres) han subratllat la importància de convencions com aquesta en el context actual.

La sisena edició de la Fira Connecta’t a l’FP combina el format presencial amb el virtual, fet que ofereix encara més recursos que en anys anteriors. Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, en els pròxims tres dies hi haurà almenys 3.000 estudiants que visitaran alguns dels 38 expositors que hi ha actualment a Fira Sabadell i que assistiran a alguna de les 23 xerrades generals o de les 31 sessions més especialitzades. A més, hi haurà sis punts d’atenció personalitzada i, de moment, ja hi ha programades 240 reunions. Tot això només és una mostra d’aquesta iniciativa que pretén realçar els cicles de formació professional (FP) així com les oportunitats que ofereixen aquests tipus de titulacions. Agents provinents del món empresarial i educatiu han coincidit a assenyalar que el context actual és idoni per cursar una alternativa a la carrera universitària.

“Estem en temps de canvis i els treballadors de l’FP hem demostrat que els canvis ens enforteixen. No parlo només de la capacitat d’adaptació, sinó de les oportunitats que hem aprofitat per millorar en molts aspectes. Aquestes apostes transversals fan que la societat valori l’enorme importància d’aquests estudis i, de fet, la importància de l’FP a Europa és encara més gran que la nostra”, assenyala la directora de l’Institut Escola Industrial, Dolors Sánchez.

La tendència a l’alça de la Formació Professional no és una conjuntura del context actual, sinó que ve de lluny. El regidor d’Educació, Manuel Robles, ha assenyalat que en els darrers 15 anys les matriculacions d’FP han augmentat un 100 per cent: mentre que l’any 2008 no arribaven als 4.000 inscrits, l’any 2018 fregaven les 8.000. En part, això es deu a una revalorització en positiu dels cicles mitjans i superiors, ja que tradicionalment es considerava que les carreres universitàries oferien més garanties d’inserció laboral.

“No només hi ha aquest volum d’expansió, sinó que, a més a més, ens consta que els joves que escullen la Formació Professional tenen menys atur i menys precarietat en els moments inicials de transició respecte d’altres alumnes que tenen estudis universitaris. Això és un fet i les empreses fan una gran aposta per aquests perfils perquè valoren la seva competitivitat”, reforça la Coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, Teresa Sambola.

Tot i això, la directora de Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Maite Fons, ha enumerat almenys tres reptes que encara hi ha pendents en aquest sentit: facilitar el salt del terreny acadèmic al sector laboral, fomentar la formació continua i trencar la idea que només cal estudiar durant la joventut i, finalment, garantir un bon assessorament i una bona orientació de tots els demandants d’ocupació. En aquest sentit, Manuel Robles ha tret un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que exposa que un 35 per cent dels estudiants consideren que s’han equivocat en la tria del grau.

Sisena edició de la fira Connecta't a l'FP. Primer dia a Fira Sabadell. Autora: J. Ramon.
Sisena edició de la fira Connecta’t a l’FP. Primer dia a Fira Sabadell. Autora: J. Ramon.

És per aquest motiu que els instituts de Sabadell i rodalies han assistit a la primera sessió de la Fira Connecta’t a l’FP. Centenars de joves han recorregut les instal·lacions de Fira Sabadell en el primer dia de l’esdeveniment, aquest dijous, per observar de primera mà en què consisteixen les diferents branques professionals i llurs oportunitats.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

Un alumne de 3r d’ESO a l’Institut de Polinyà, Hugo Molina, per exemple, vol cursar un cicle d’FP relacionat amb la tecnologia, però encara no té gaire clar amb què es vol especialitzar. En canvi, una jove de 15 anys de l’Institut Arraona, Ainhoa Robles, es decanta per un grau universitari a priori, però com que encara té temps, ha visitat la Fira per conèixer altres alternatives i poder decidir quin camí escollirà en un futur amb més seguretat.

Foto portada: Sisena edició de la fira Connecta’t a l’FP. Primer dia a Fira Sabadell. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.