L’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració de la Fundació Jaume Bofill i la Cooperativa +Educació, ha posat en marxa el projecte Passaport Edunauta. Es tracta d’una prova pilot que ja ha començat a les escoles Concòrdia, Pau Casals i Font Rosella. Una iniciativa que pretén potenciar els aprenentatges en l’àmbit extracurricular. El projecte es basa en un passaport per a l’alumnat de quart de primària on hauran d’anar consignant les activitats i aprenentatges fetes al llarg del curs.
Part de les activitats es poden fer a l’àmbit familiar (com ara cuinar, anar d’excursió o veure una pel·lícula), i d’altres estan organitzades pels diferents Espais Eduanutes de la ciutat. L’objectiu del programa és reduir la segregació educativa i visibilitzar la xarxa que formes les escoles, serveis i entitats del municipi, creant una xarxa de treball conjunt, segons ha explicat el regidor d’educació, Manuel Robles.
“Sabadell és una ciutat educadora. En el seu dia a dia aporta uns aprenentatges a la canalla de la ciutat i volem que els alumnes siguin conscients que no només s’aprèn a l’escola. Al passaport s’anoten totes les activitats d’aprenentatge invisible i donar-li visibilitat” ha detallat Robles.
Els espais que participen en aquesta primera edició són les diferents biblioteques municipals, el Museu d’Història, el Museu d’Art, el CAE La Llar del Vent, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i el Club Natació Sabadell, segons ha informat el regidor de Cultura, Carles de la Rosa.
“Presenta objectius molt interessants, entre ells, fomentar l’actitud de respecte, valoració i gaudiment del patrimoni cultural, construir concepte humanístic de la cultura i les arts en general, potenciar la creació, reflexió i l’esperit crític”, ha explicat Carles de la Rosa.
El passaport ja s’ha lliurat als infants en paper físic i també podran accedir mitjançant una aplicació. A més, s’ha presentat a les famílies i es realitzaran accions tutorials perquè els infants puguin conèixer millor les 9 competències clau que es recullen en les diferents activitats: comunicar, implicar-se, participar, explorar, experimentar, crear, decidir, somiar i estimar-se.
“La intenció que tenim és que això sigui una taca d’oli que es vagi estenent Volem que el projecte tingui un èxit comprovable i poder continuar-lo fent altres anys i ampliant-lo a altres barris i altres famílies”, ha manifestat el director de l’escola Rosella, Rufí Chamorro.
A final de curs tindrà lloc la festa d’Edunautes, un reconeixement pels coneixements adquirits i es premiarà aquells qui hagin aconseguit més insígnies.
Foto portada: presentació de la iniciativa, aquest dimarts al matí. Autora: Gemma Vives.