Foto portada: una de les primeres trobades de la plataforma de famílies, a l'institut escola Virolet. Autor: cedida.

“Els riscos de la tecnologia s’han posat a l’agenda política gràcies a la pressió de les famílies”

  • La plataforma Immobilitza’t de Can Llong detecta que el 90% de les famílies voldria endarrerir el lliurament del primer mòbil fins els 16 anys.
  • David Bueno: “fins als 6 anys no cal cap pantalla” i fins i tot en adults “més de dues hores és un abús”.

El 90 per cent de les famílies de l’institut escola Virolet i l’escola Mas Boadella volen endarrerir el lliurament del primer mòbil als seus fills fins, almenys, els 16 anys. No obstant, un 21 per cent tem que no podrà aguantar fins aquesta edat. És una mostra més de la pressió social al voltant de la tecnologia que tant preocupa algunes famílies. Al barri de Can Llong, la plataforma Immobilitza’t ha sumat el seu primer any amb resultats positius. “Gràcies a la pressió dels grups i associacions de pares i mares s’ha posat la qüestió a l’agenda política”, celebra la promotora de la plataforma de famílies Immobilitza’t, Eva Abellán.

La plataforma de famílies va començar fa un temps al voltant de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’institut escola Virolet, i també s’hi ha sumat l’AMPA de l’escola Mas Boadella. De fet és la primera col·laboració estable entre les famílies dels dos centres educatius, a la que s’han mostrat interessades a sumar-s’hi famílies d’altres centres de la zona, com l’escola Can Llong. Tant el Virolet com el Mas Boadella s’han adherit formalment al manifest de la plataforma i s’ha aprovat pel claustre i el consell escolar del Virolet. Tot plegat inspirat en l’escola Sadako de Barcelona, que es va avançar a l’administració en la prohibició del mòbil a l’aula.

En total hi ha unes 200 famílies adherides al canal de Whatsapp, i s’han fet cinc xerrades amb unes 350 assistents, per exemple, amb el psicòleg especialitzat en addiccions a la tecnologia Roger Aranda, el mosso d’esquadra Xavier Ibarz o participant a la jornada sobre assetjament escolar que va organitzar l’AFA de l’institut escola Virolet.

“Gràcies a la pressió dels grups i associacions de pares i mares s’han posat els riscos de la tecnologia pels menors a l’agenda política. Fa un any era impensable que s’hagués promogut el projecte de llei de protecció digital del menor perquè ni tan sols estava sobre la taula”, assegura la promotora de la plataforma Immobilitza’t, Eva Abellán.

La plataforma ha detectat a través d’una enquesta amb unes 150 famílies diversos elements. Les famílies amb nens a l’ESO han palesat que tres de cada alumnes accedeixen al primer mòbil, com a tard, amb l’inici de l’Educació Secundària Obligatòria, és a dir, amb 12 anys o abans. La majoria l’entrega per seguretat en els desplaçaments, tot i que un 15 per cent reconeix que ho fa per la pressió social, de l’entorn o del propi menor, que no vol ser l’únic sense mòbil del seu grup.

Les meitat de les famílies de secundària asseguren que els seus fills usen el mòbil més de tres hores al dia, sobretot per xatejar, jugar, veure les xarxes i vídeos tot i que la meitat també precisa que fan els deures amb el mòbil. Dues de cada tres famílies tenen conflictes pel temps que usa el seu fill o filla el mòbil i si poguessin tornar enrere, retardarien al màxim l’entrega del primer mòbil. Tant és així que la meitat dels enquestats estan a favor de prohibir l’ús del mòbil als menors de 16 anys. En tot cas, la immensa majoria, el 85 per cent, estaria disposat a arribar a un ‘pacte social’ amb altres famílies per no entregar el mòbil fins almenys els 16 anys.

A més, el 75 per cent dels pares i mares que han contestat reconeixen que no són un bon exemple perquè ells també abusen de l’ús de les pantalles. I el mateix percentatge reconeix que no té prou eines per abordar el fenomen i els manca informació, per exemple, sobre eines de control parental o els riscos de la tecnologia.

Ponència de David Bueno, fa uns dies. Autor: cedida.
Ponència de David Bueno, fa uns dies. Autor: cedida.

En aquest sentit, la plataforma ha tancat el seu primer any amb una conferència del doctor David Bueno, creador de la càtedra en Neuroeducació de la Universitat de Barcelona (UB) i divulgador científic, qui va presentar la ponència ‘Com respon el cervell a la tecnologia digital?’. Bueno ha recordat que la revolució digital encara no arriba als 30 anys, i per tant, posa a prova els cervells i “encara no sabem quins efectes tindrà a llarg termini”. En tot cas, manté que “fins als 6 anys no cal cap pantalla”. I fins i tot en el cas dels adults més de dues hores al dia és un “abús per a qualsevol persona”. “La tecnologia dona una falsa sensació de sociabilitat”, conclou.

Immobilitza’t ja té assenyalada una nova ponència per al curs 2024-2025, en aquest cas amb Francisco Villar, coordinador de la Unitat de prevenció de conductes suïcida de Sant Joan de Déu, el 20 de novembre.

Informació relacionada:

Foto portada: una de les primeres trobades de la plataforma de famílies, a l’institut escola Virolet. Autor: cedida.

Els comentaris estan tancats