El programa Ciutat i Escola, que busca connectar l’educació amb diferents entitats i organismes municipals, ofereix enguany un total de 395 activitats amb la col·laboració de 80 entitats de la ciutat. Aquest curs ha incorporat un total de 31 propostes noves respecte el curs anterior i s’hi han adherit dues noves entitats organitzadores: la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia i l’Associació MAother Dansa.
El regidor d’Educació Manuel Robles ha destacat la importància del programa i la seva continuïtat durant els últims 40 anys: “Sabadell ha pres consciència que és una ciutat educadora. El programa s’ha sostingut durant 40 anys, tot i la pandèmia”. A més, ha celebrat la inclusió de les dues entitats, sumant així un total de 80 i assolint una xifra d’activitats superior a la de l’any passat, fets que recalca Robles en roda de premsa: “És l’any on hi ha més entitats des de l’inici del programa”.
Pel que fa a l’Associació MAother Dansa, ofereix una proposta de dos tallers creatius i d’expressió corporal. Segons apunta Elisabeth Ollé, una de les representants de l’entitat, el seu objectiu és apropar la dansa a la ciutat com a eina de socialització i la comunicació a partir del coneixement i expressió corporal. El primer dels dos tallers és crear una obra de dansa a partir d’un poema català escollit per l’entitat i adaptat als diversos cursos. Pels alumnes de primària Joana Raspall, pels de secundària Maria Mercè Marçal i Pere Quart, i pels de batxillerat, els autors seran Maria Mercè Marçal i Joan Salvat-Papasseit. Ollé remarca que la dansa ha de ser una eina per comunicar-se a partir del cos i apropar-se a la literatura catalana, encapçalant els tallers de poemes a partir de la mencionada llista d’autors catalans. El segon taller és de proposta lliure dels participants.
D’altra banda, la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia ofereix un total de tres activitats per tal de fomentar la cultura catalana tradicional a través de la figura central dels gegants. La representant de l’entitat, Laia Sánchez, ha emfatitzat que aquesta proposta sorgeix de la demanda d’escoles per impulsar tallers de gegants, apropant la cultura als infantils. Cadascun dels tallers tindrà una part teòrica on s’ensenyarà la història i origen del món geganter a Catalunya, la vestimenta i els instruments, entre altres temàtiques. A més de la teoria, incorporen una part pràctica que aglutinen jocs interactius o ballar la pota, típic ball símbol del món geganter.
Programa en creixement
L’oferta de propostes d’enguany es divideix en diversos eixos, com la història de la ciutat (majoritàriament tèxtil), patrimoni, ciència o educació en valors, entre d’altres. El programa s’adreça a promoure l’estima per Sabadell i a mostrar la riquesa del sector tèxtil. En comparació a les dades d’anys anteriors, el curs passat es van fer 101.000 usos de les activitats, tot i que el rècord està en el curs 2018-2019 amb 122.000.
Foto de portada: El regidor Robles amb els representants de les dues colles adherides al programa d’enguany. Autor: Albert P