Molt per parlar

El pòdcast de la Queta arriba a Sabadell

La Generalitat impulsa el que anomenen “el pòdcast en català més gran que s’ha fet mai” amb l’objectiu de motivar tothom a activar l’ús de la llengua catalana. La iniciativa es va presentar fa uns dies i aquest dimecres i dijous fa parada a Sabadell i en concret a l’Eix Macià. El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, i el delegat del Govern a Barcelona, Joan Borràs, han presentat la iniciativa aquest dimecres.

La campanya es diu Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!. Sabadell acull durant dos dies la cabina de ràdio de la Queta que el Govern està fent voltar per tot el país. Amb aquesta cabina es volen recollir el màxim nombre de veus i de testimonis sobre la llengua i crear el pòdcast més gran que s’hagi enregistrat mai en la nostra llengua.

En la inauguració de la cabina a Sabadell, el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, ha assegurat que la campanya vol “promoure la normalitat de l’ús del català i que la gent se senti còmode fent servir la nostra llengua”. Borràs ha fet una crida a la ciutadania perquè participi en aquesta iniciativa “dinàmica i de proximitat amb la qual aconseguim que la gent es desinhibeixi i que, com diu la campanya, ho provin en català”. Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, ha animat el veïnat sabadellenc perquè s’apropi a la cabina de la Queta durant els dos dies que romandrà a la ciutat.

Com es pot participar en el pòdcast?

Un cop dins de la cabina, la persona participant pot escollir quatre opcions segons el seu nivell de català i les seves preferències: participar en una entrevista radiofònica, on la Queta fa preguntes relacionades amb la relació d’aquella persona amb el català; practicar la llengua en una conversa on la Queta ha d’anar a comprar ingredients per fer una paella; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya; o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA, per tal de normalitzar el català en les tecnologies digitals. Al llarg de tot l’itinerari, els centres del Consorci per la Normalització Lingüística aprofitaran l’oportunitat per permetre que els seus aprenents practiquin la llengua en un entorn lúdic i desenfadat.

La primera cabina de pòdcasts es va estrenar el 23 de setembre a Barcelona. Per ordre de recorregut, la cabina visita ara Sabadell i seguirà Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona, Tortosa, Lleida, Tremps, Girona, Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Tots aquests municipis compten també amb un centre del Consorci per la Normalització Lingüística.

El 95,9 per cent entén el català

Segons les dades oficials, el 95,9 per cent de la població de Catalunya entén el català. El 90,6 per cent el sap llegir. El 75 per cent assegura que el sap parlar bé i el 14,5 per cent ho fa amb dificultats. El 64,5 per cent assegura que pot escriure bé en català i el 17,7 per cent reconeix que ho fa amb dificultats.

Dos de cada tres catalans asseguren que utilitzen el català amb la família (el 33,9 per cent ho fa sempre; la resta de forma freqüent o ocasional). El 79 per cent el parla a la feina i l’escola (el 27,9 per cent ho fa sempre, el 32,6 per cent de forma freqüent i el 18,6 per cent de forma ocasional).

Foto portada: la parada de la Queta a Sabadell. Autor: cedida.

Comments are closed.