-
Entre els 2 i el 4 per cent de la programació cultural es destina a col·lectius en risc d’exclusió.
-
El preu reduït es marca en tres euros per persona, en grups d’entitats com Salut Mental, Atendis, ActuaVallès o Càritas.
Els equipaments municipals propietat de l’Ajuntament es sumen a partir de 2014 al programa Apropa Cultura. Una iniciativa que vol permetre l’accés al teatre, la música i la dansa a col·lectius en risc. I amb una màxima: que puguin anar a tots els actes culturals programats.
A Sabadell la iniciativa es plasmarà en un preu reduït de tres euros per entrada a aquelles entitats que es sumen al programa. De moment, hi han 23. Entre elles: Salut Mental Sabadell, Actua Vallès, AVAN, Atendis, Càritas, Drapaires d’Emaús, la Ludoteca Margarida Bedós, Creu Roja o Cipo, entre altres. El projecte permetrà que persones en risc d’exclusió, ja per la seva discapacitat o per la seva manca de poder adquisitiu, quedin fora dels circuits culturals del teatre Principal, La Faràndula, l’Estruch i laSala Miguel Hernández.
“La cultura és terapèutica”, assenyala l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, mentre que la presidenta de Salut Mental, Anna Maria Montseny, recorda com diversos usuaris de l’entitat i del Club Social La Xamba van sortir amb els “pèls de punta” després de veure El llac dels cignes a Terrassa fa un any.
Com funciona Apropa Cultura?
A nivell general, es reservarà un mínim del 2 i un màxim del 4 per cent en els espectacles de la programació cultural, que inclou la programació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, la Simfònica del Vallès, la Joventut de la Faràndula, Joventuts Musicals de Sabadell, LaSala i Sabadell més Música. De moment, en aquesta primera edició no hi entren altres equipaments culturals de la ciutat i en el cas de contractacions externes caldrà negociar el percentatge en base als compromisos adquirits. El mes de gener es farà un acte de presentació del programa i les seves possibilitats.
Gairebé 11.000 espectadors
“Sabadell és la ciutat que fins ara millor ha entès la filosofia del programa”, ha assenyalat la seva directora, Sonia Gainza. La proposta va sorgir fa una dècada de l’Auditori de Barcelona i ha arribat a diversos municipis, com Terrassa, i equipaments individuals de Sant Cugat, Viladecans, Vic, Vilafrancca del Penedès o Vilanova i la Geltrú. L’any passat van passar 10.800 persones en situació de risc per la programació. El director de l’Auditori de Barcelona, Joaquim Garrigosa, ha avançat que ara es treballa en ampliar Apropa Cultura també als equipaments museístics.
Foto portada: representants institucionals, d’entitats socials i culturals, després de presentar la iniciativa. Autor: J.d.A.