Maria Teresa Relat Tarrats i la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona han estat guardonades amb el premi Àlex Seglers pel seu compromís social i contribució a una millor convivència ciutadana. La cerimònia s’ha celebrat aquest dijous a les sis de la tarda a la Casa Duran.
La Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona i la veïna Maria Teresa Relat han estat les dues candidates seleccionades dels 7 que es van presentar aquesta primavera. A títol individual, Relat ha estat premiada per la seva tasca social en l’àmbit personal i professional. En la modalitat d’entitat, l’Ateneu ha estat guardonada per fomentar una millor convivència al barri de Sant Roc (Badalona).
Fundació Ateneu Sant Roc
El barri de Sant Roc és conegut per la seva diversitat cultural i els conflictes que això a vegades comporta. Juanjo Guerrero ha confirmat els problemes econòmics i de risc d’exclusió social que pateix aquesta zona de Badalona. No obstant això, també ha exposat els resultats que l’Ateneu ha aconseguit gràcies als més de 400 voluntaris amb qui treballen actualment i a les 19 mil persones que han aportat el seu gra d’arena des de la seva fundació, ara fa 50 anys.
Guerrero ha exposat en nom de la fundació que “volen potenciar els valors comuns de tota la ciutadania. Com? Doncs no serà treballant per ningú, sinó treballant amb tothom”. “Les diferències culturals enriqueixen a la societat” ha conclòs.
Maria Teresa Relat Tarrat
Relat ja va guanyar la Medalla d’Honor de Sabadell l’any 2015. Aquesta vegada, però, ha estat escollida per la seva llarga trajectòria personal i professional. Ha estat presidenta durant molts anys del Moviment Ecumènic de Sabadell, cofundadora del Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell i promotora del Col·lectiu de Dones en l’Església de Sabadell.
Relat ha agraït aquest reconeixement, però alhora ha reconegut sentir-se “avergonyida” perquè “els guanyadors de les edicions anteriors han deixat el llistó molt amunt, i jo al seu cantó em sento petita”. Recordem els Àlex Seglers des de la primera edició, ara fa vuit anys: Sor Lucia Caram, Teresa San Román, el Rebost Solidari de Sabadell, el fiscal Miguel Ángel Aguilar, l’Associació Akan de Girona, el pare Joan Botam, l’Associació Juvenil Esquitx de Sabadell, Arcadi Oliveres, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Dolors Bramon i la Fundació Mescladis, la Fundació AGI i la psicòloga i feminista Maria de la Pau Trayner.
Qui era Àlex Seglers?
Àlex Seglers era un veí de Sabadell, professor de dret religiós a la UAB i un expert en aquesta doctrina. El seu memorial és un reconeixement al compromís i al foment d’una millor convivència ciutadana a través de valors socials i de respecte per la diversitat cultural, social i religiosa.
Acte públic a la casa Duran
Com cada any, l’entrega de premis s’ha fet a la Casa Duran. Aquest any, l’acte ha estat conduït per la periodista Karen Madrid. El guardó és un plat d’art de la ceramista Maria Bosch i decorat per l’artista Werens. “Els motius dels plats són flors i insectes de l’imaginari món tecnològic en el qual vivim i intentem adaptar-nos”, explica Werens. D’aquesta manera es justifica que el premi d’Àlex Seglers sigui un record al passat amb un toc contemporani.