L’estiu a la Protectora: “Necessitem donar en adopció per poder acollir”

L’estiu acostuma a ser una època d’intensa activitat a la Lliga Protectora d’Animals. Tot i la creixent sensibilització ciutadana, l’abandonament continua sent una pràctica habitual en el període de vacances. Les dades són representatives: en el mes de juny, la Protectora va acollir un centenar d’animals nous. Més de tres entrades de gossos i gats al dia. Després d’una lleu caiguda al juliol (70 ingressos), la tendència ha tornat a disparar-se a l’agost amb 71 entrades ja en els primers 20 dies de mes.

Com es troba ara mateix la Protectora? Claudia Matheja, responsable del refugi, afirma que l’espai disponible actualment és bastant limitat. “Necessitem donar en adopció per poder acollir, sinó la qualitat de vida dels animals baixa”, explica. Malgrat que sempre hi ha famílies interessades, en el que portem de 2023 les adopcions es mantenen per sota de les entrades al refugi (228 per 464). A la tornada de vacances, l’esperança és que més persones s’animin a adoptar.

Un dels gats del refugi. Autor: Jordi M.

Segons exposa Matheja, un dels factors que expliquen l’alta ocupació del refugi són els “residents de llarga durada”. Es tracta d’animals grans, d’avançada edat o potencialment perillosos que porten molt de temps a les instal·lacions. Les seves característiques fan que la seva adopció sigui més complexa. “Trobar famílies que vulguin cadells sempre és molt més fàcil, per sort això permet que hi hagi mobilitat”, detalla.

“Va haver-hi un dia d’agost que van entrar 19 animals de cop. Va ser una bogeria, perquè en poc temps has de posar els xips a tots els animals, vacunar-los i col·locar-los al refugi en un lloc adequat”, recorda la responsable.

Pel que fa als gats, expliquen que el nombre d’adopcions s’ha mantingut estable (135 fins al juliol). A l’estiu s’adopten sobretot els gats més petits. A la tardor, quan la ventrada dels més petits ja hagi sortit de la Protectora, serà quan els gats adults tindran la seva oportunitat. Els amants dels gats tornaran a tenir a l’abast aquest setembre les sessions de Chill Cat: una estona relaxada per fer companyia als gats que necessiten contacte humà.

Els efectes de l’onada de calor

Les altes temperatures d’aquest estiu, amb episodis de calor extrema, també ha tingut el seu impacte en el dia a dia dels animals. “Pateixen la calor com les persones, se’ls nota més xafats que de costum”, expliquen des de l’organització. Amb l’objectiu de pal·liar la sensació tèrmica, els patis compten amb aspersors. Alguns d’ells també tenen petites piscines de plàstic on alguns animals es refresquen.

Gos, aquest dimecres, a la Protectora. Autor: Jordi M.

Amb aquestes condicions, es fa difícil entendre que algú pugui abandonar un animal al carrer. No ha crescut la conscienciació amb els anys? Matheja defensa que “hi ha molta gent sensibilitzada, que veuen un gos en un balcó tancat al sol i truca alertant la situació”. “Però, i el propietari que el deixa allà què? S’ha de treballar amb les noves generacions perquè en un futur aquestes coses no passin”, conclou.

Foto de portada: gossos, aquest dimecres, a la Protectora. Autor: Jordi M.

Comments are closed.