Un viatge en el temps a través de la història de Telefónica

La planta baixa del Casal Pere Quart serà aquest cap de setmana una porta al passat de les comunicacions. Coincidint amb la capitalitat de la cultura i el centenari de Telefónica, antics treballadors de la companyia han organitzat una exposició gratuïta que compta amb centenars d’aparells històrics que permeten entendre l’evolució de la telefonia. Un conjunt de relíquies que van des dels primers telèfons públics fins a les interminables guies telefòniques o les robustes centraletes manuals.

La mostra s’inaugurarà dijous al vespre amb una petita conferència a l’auditori i estarà disponible divendres, dissabte i diumenge seguint els horaris habituals de l’equipament. “La gent que la visiti podrà veure com ha estat la història de Telefónica a la ciutat, però també la dels seus treballadors, perquè al final els avenços van ser possibles gràcies a l’esforç de tots”, reivindica Agustín Lorca, un dels impulsors.

Cosialls, aquest matí, mostrant alguns dels telèfons. Autor: Jordi M.

Entre els objectes més interessants de l’exposició trobem telèfons de principis del segle passat, fotografies de l’interior de la seu de la Rambla i aparells que utilitzaven els treballadors de l’empresa en el seu dia a dia. “Hem intentat recopilar objectes de tots els departaments, de manera que tot el personal que s’hi apropi pugui sentir-se identificat”, apunta Juan José Cosialls, un altre dels organitzadors.

En aquest sentit, cal destacar un dels petits tresors de la mostra: una centraleta de fusta, ben conservada, amb la qual les teleoperadores connectaven manualment les trucades dels clients. L’ha cedit la Fundación Telefónica i els més joves la reconeixeran fàcilment per la sèrie de Las Chicas del Cable. “Cada abonat tenia el seu codi que es podia trobar en les guies, nosaltres aquí en tenim una de 1926 amb tots els noms i cognoms dels clients de Sabadell i comarca”, detalla Cosialls.

Llista d'abonats a Telefónica de l'any 1926, a l'exposició del centenari de la companyia. Autor: Jordi M.
Llista d’abonats a Telefónica de l’any 1926, a l’exposició. Autor: Jordi M.

Altres peces que es podran veure són, per exemple, contestadors automàtics, maquetes dels vehicles de Telefónica o els engranatges dels sistemes Rotary. “Avui en dia és molt fàcil comunicar-se amb qui vulguis a través dels mòbils, el Bizum o el What’s App, però aquí es pot veure tot el treball que ha costat arribar fins on hem arribat”, sosté Lorca.

Segons detalla, el principal objectiu de l’esdeveniment és reunir antics empleats de la companyia i rememorar vivències compartides, però també atraure la ciutadania perquè gaudeixi d’aquest viatge en el temps. Així doncs, una part de l’espai estarà reservada per a una experiència virtual -disponible només divendres al matí- on es podrà veure amb pantalles i ulleres de realitat virtual l’evolució del sector de la telefonia.

Imatges històriques de la seu de Telefónica a la Rambla.

Malgrat el valor històric de la col·lecció, els responsables lamenten que no està prevista cap exposició permanent. En la seva majoria, són objectes conservats per extreballadors i col·leccionistes. “Tant de bo s’impliquin els polítics perquè poguem tenir un lloc on posar en valor tot això, perquè hi ha molt material guardat i al final s’acabarà perdent”, exposen.

Foto de portada: Cosialls, mostrant una de les centrals telefòniques. Autor: Jordi M