“Ja era hora”. Així s’ha pronunciat el president de l’entitat Sabadell per la República, Joan Balart, només començar la seva intervenció aquest dijous davant unes 200 persones. I és que finalment la persistència de l’associació republicana ha tingut premi una dècada després de començar les seves reclamacions. Finalment, Sabadell ha dedicat un carrer a la República (en genèric), substituint al carrer d’Alfons XIII, que deixa d’existir des d’aquest dijous 14 d’abril de 2016, 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola.
Banderes tricolors i alguna estelada han donat color a l’acte, consistent en les intervencions de Joan Balart, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), i diverses persones que han batallat per aconseguir la fita durant aquest temps. Sabadell per la República ha posat en valor la majoria republicana al ple de Sabadell, emplaçant el consistori a “repudiar els franquistes i feixistes que encara embruten els nostres carrers”, en referència a les places Marcet o Llonch, que recorden alcaldes franquistes.
Per la seva banda, Juli Fernàndez ha destacat que “Sabadell té un govern republicà” ampli, mantenint que la capital vallesana és la capital del “republicanisme” a Catalunya. Ha defensat en concepte transversal de República, on s’hi poden sentir representats tant els independentistes com els federalistes, condeferalistes o simplement republicans. Fernàndez ha assegurat que Sabadell ha tret “la vergonya dels Borbons del centre de la nostra ciutat”.
Ha recordat la dotzena d’alcaldes que Sabadell va tenir durant la Segona República, lloant també figures com Fidela Renom, la primera regidora, la sindicalista Teresa Claramunt, l’escriptor Joan Oliver o Isabel Vilà. També ha recordat el periodista Xavier Vinader i l’alcalde Antoni Farrés, qui “de ben segur avui estaria orgullós”. “Espero com alcalde poder proclamar ben aviat la República”, ha finalitzat Fernàndez. L’axalcalde de Sabadell Juan Carlos Sánchez també ha assistit a l’acte com els diputats al Congrés Gabriel Rufián (ERC), Joan Mena (En comú Podem) i al Parlament Pol Gibert (PSC) i Marc Sanglas (Junts pel Sí).
Crits d’una veïna
Una veïna del carrer ha escridassat els assistents breument des del seu balcó mostrant el seu enuig pel canvi de nom. També han caigut lleus gotes d’aigua des dels balcons a la tarima des d’on es feien els parlaments, tot i que per causes fortuïtes.
¿Ya está? ¿Ya habéis acabado de solucionar el más grave de los problemas de los vecinos de Sabadell? Estaréis orgullosos, para eso os votaron…… Ahora os podéis dedicar a cosas menos relevantes o importantes como el paro, la inseguridad ciudadana, la atención sanitaria, la educación, el caos circulatorio, etc… si no os sabe mal ¡claro!.
Coincideixo amb en Jean, jo no vull cap referència borbònica ni franquista a la meva ciutat, però realment és ara el moment de posar-nos en aquest tema?
La ciutat té molts problemes, uns no depenen de la ciutat, altres sí. Potser que comencéssiu per aquests i així els sabadellencs podríem observar que reslment hi ha hagut canvi de govern
Sincerament, no entenc quina obsessió hi ha ara amb el nom de certs carrers, al cap i a la fi, ens agradin o no, hi han personatges que formen part de la nostra història. Serà que a Sabadell no hi ha feina per fer. Una ciutat que fa vergonya i resulta que lo important és el nom dels carrers. A veure si espabileu, que us heu menjat un any de legislatura i no es veuen canvis per enlloc!!!