Pisos de lloguer de la Generalitat a Can Llong, encara pendents d'entregar. Autor: J.d.A.

El preu del lloguer ha pujat un 44% des de 2015 a Sabadell, el triple que els sous

El preu dels lloguers mitjans ha pujat un 44 per cent en vuit anys a Sabadell, segons les estadístiques oficials consultades i publicades aquest diumenge pel diari El País. La capital vallesana forma part del grup de grans ciutats amb altes pujades dels lloguers, molt per sobre del que han pujat els sous i el poder adquisitiu, que ho ha fet un 16 per cent en el mateix període.

Segons aquesta anàlisi, el preu de llogar un pis a Sabadell l’any 2015 era de 5,68 euros per metre quadrat (284 euros per un pis de 50 m2; 568 per un de 100 metres). Fer-ho a finals de l’any 2023 costava un 44,1 per cent més, arribant als 409,5 euros mensuals per un pis de 50m2 o de 819 euros al mes per un de 100m2.

L’increment de preu a Sabadell no queda gaire lluny dels que han viscut les ciutats on llogar s’ha posat més car: València, amb un increment de preus del 60 per cent en vuit anys, Màlaga (+53%), Palma (+52), Terrassa (+51%) i Castelló (+48). Els preus pugen a tot arreu però especialment a l’entorn del Mediterrani, i ja no només a Catalunya -i ni molt menys només a Barcelona ciutat- sinó també al País Valencià i les Balears.

Foto portada: habitatges del barri de Can Deu, en una imatge d'arxiu. Autora: Alba Garcia Barcia.
Habitatges del barri de Can Deu, en una imatge d’arxiu. Autora: Alba Garcia Barcia.

L’estudi d’El País, a partir de les dades oficials de l’Índex de lloguer de l’Habitatge del Ministeri fins a finals de l’any 2023 i creuades amb el portal Idealista pels preus del 2024 i gener i febrer de 2025, mostra com l’anomenada bombolla del lloguer ja no només ha arribat a les grans ciutats com Madrid i Barcelona sinó també a totes les conurbacions urbanes espanyoles. Les dades inclouen les estadístiques de lloguer viu, sense tenir en compte l’antiguitat del contracte. Per tant, hi ha contractes acabats de signar però també d’altres que porten molt anys en vigor.

Els lloguers han pujat el triple que els salaris

El preu dels lloguers ha pujat més del doble del que ho va fer la inflació, que ha estat un 20 per cent. I el triple del que ho van fer els salaris mitjans, que van incrementar-se un 16,2 per cent en el mateix període (excloent les feines domèstiques i l’agricultura).

Preus dels lloguers per barris

La informació d’El País entra secció censal a secció censal a partir de les dades oficials, sempre i quan hi hagi un mínim de contractes signats en cada zona. L’anàlisi, a més, arriba fins a febrer de 2025, afegint a la dada del Ministeri les dades del macroportal Idealista fins el mes de febrer de 2025. Feta la consulta a Sabadell, hi ha increments generalitzats per sobre del 50 per cent de preu a totes les seccions. Però en alguns casos els preus han pujat encara més.

Hi ha un sector del barri de La Creu Alta on els preus dels lloguers han pujat un 109 per cent, és a dir, més del doble que fa vuit anys. El preu per metre quadrat és de 10,52 euros al mes. És la zona més propera a la Gran Via entre els carrers de Vallcorba i Sant Maties.

Els preus han pujat el triple que els salaris.
La secció de La Creu Alta on més han pujat els preus. Font: El País.

A l’avinguda de Matadepera de Ca n’Oriac hi ha pujades de preu de fins al 96 per cent en vuit anys, especialment en el sector més al nord, passada ja la Ronda Roureda – Ronda Collsalcarca, tocant a Sant Julià. Però de fet els increments a la zona nord són generalitzats, per sobre del 80 per cent i de fins al 100 per cent (el doble que fa vuit anys) en zones de Ca n’Oriac i la Plana del Pintor.

A la totalitat del barri de Can Feu i la major part del barri de Gràcia els preus dels lloguers han pujat un 84 per cent. Al voltant dels 9 euros per metre quadrat al mes. Al sector del Centre més proper a la cantonada entre la Gran Via i la carretera de Barcelona els preus han pujat un 83 per cent. Hi ha sectors del sud de la ciutat amb increments de preu per sobre del 70 per cent: Campoamor, polígon Espronceda i algunes zones de la Creu de Barberà.

En zones més modestes els preus també pugen per sobre del 50 per cent: ho fa un 65 per cent a Can Puiggener, sobre el 60 per cent a Torre-romeu i entre el 55 i el 70 per cent als Merinals.

A Torre-romeu també han pujat els lloguers. Autor: David B.
Pisos i cases a Torre-romeu. Autor: David B.

Els sectors on menys ha pujat el lloguer són algunes zones del Centre, Gràcia o Can Llong, tradicionalment ja amb preus prou elevats. Però sempre per sobre d’increment del 40 per cent, més del doble del que han pujat els salaris.

De fet, i en resum, en totes les seccions censals sabadellenques el preu del lloguer ha pujat més del doble del que han pujat els salaris i, de mitjana, més del triple.

Foto portada: pisos de lloguer de la Generalitat a Can Llong, encara pendents d’entregar. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats