L’Ajuntament i la Generalitat han renovat el conveni per desenvolupar el programa de mediació per al lloguer social d’habitatges. Segons ha detallat en roda de premsa el tinent d’alcaldessa Eloi Cortés, l’acord facilita que els propietaris de pisos buits els incorporin al parc de lloguer assequible. D’aquesta manera, es mobilitzen habitatges que no estan sent utilitzats i s’ofereixen garanties a la propietat pel que fa a la gestió del lloguer.
El servei està gestionat per l’empresa pública VIMUSA i compta actualment amb una borsa de prop d’un centenar de pisos, segons ha informat aquest matí el consistori. El seu funcionament és molt senzill: una vegada el propietari ha posat el pis a disposició del programa, l’Ajuntament actua com a intermediari i l’assigna entre les persones que estan inscrites al registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial.
“L’habitatge ha d’estar buit, ha de tenir vigent la cèdula d’habitabilitat, el certificat energètic i ha d’estar en bones condicions per entrar-hi a viure. I, evidentment, el propietari també ha d’acceptar que el preu del lloguer no serà un preu de mercat, sinó que estarà per sota”, comenta Cortés.
Si bé el retorn econòmic que reben els propietaris pot ser inferior que en altres casos, el govern subratlla que el servei ofereix avantatges interessants com ara l’assessorament jurídic i tècnic, la redacció del contracte d’arrendament i el servei de mediació en cas de conflictes entre l’inquilí i el propietari. L’empresa municipal, a més, es qui selecciona el llogater en funció de les seves característiques.
En relació a l’experiència d’anys anteriors, Cortés defensa que la fórmula ha funcionat bé, per exemple, amb els veïns que volen deixar el seu pis per accedir a un complex de Gent Gran. Durant la vigència de l’acord, de tres anys, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya aportarà a l’Ajuntament un total de 75.000 euros per fer front a les despeses de la gestió.
Foto de portada: pisos al barri dels Planetes, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.