Amb més de 70.000 seguidors a Instagram, @lapsicowoman s’ha convertit en un espai de referència a les xarxes on els joves cerquen respostes als incomptables interrogants de la salut mental. Al darrere d’aquest perfil hi ha la psicòloga i sexòloga Isabel Duque, que porta una dècada compartint el seu coneixement a les xarxes. La seva xerrada Viva el amor del bueno, organitzada per l’Oficina Jove, ha omplert aquest dimecres l’auditori del carrer Lacy.
“Sembla que acompanyar la salut mental de la gent jove passa només per posar més psicòlegs a la sanitat pública, que òbviament és necessari, però aquest és un tema molt més complex, és un problema estructural”, alerta la divulgadora en declaracions a la premsa. Amb un toc de música i bon humor, les seves xerrades busquen ajudar els adolescents a trencar estereotips i construir relacions més saludables.
“Moltes de les persones amb les quals treballo van néixer el 2008, quan van començar les crisis sistemàtiques. A partir d’aquí, la joventut ha hagut de viure succés rere succés, però no li hem donat les eines necessàries per superar-los”, sosté.
En aquest sentit, Duque defensa que cal una bona educació emocional per prevenir els futurs problemes de salut mental. “De totes les intel·ligències que hi ha, la que ens pot assegurar en un 80 per cent que ens anirà millor és la intel·ligència emocional, que continua sense avaluar-se al currículum escolar”, explica la divulgadora.
Desmuntant mites
A més de les seves publicacions habituals, el perfil d’Instagram de Psico Woman està ple de missatges i consultes privades. Segons detalla, un dels aspectes que més preocupa el jovent és la necessitat de ser feliços i productius constantment. Es tracta d’un ideal que es promou habitualment a xarxes i que és impossible d’assolir.
“Hi ha un discurs, des de la happycràcia i la cultura de la felicitat, que ens ha venut que si ens ho proposem podem ser superfeliços i si no ho som sembla que sigui culpa nostra. És un discurs que sempre fa referència a allò individual, quan hem de parlar de la importància estructural. Són coses que et fan sentir pitjor”, assenyala.
Tot i que molts d’aquests aspectes són molt complicats de canviar, la psicòloga argumenta que hi ha motius per a l’optimisme. Especialment pel potencial de la gent jove. “Tinc clar que les noves generacions ens donen mil voltes a les antigues”, comenta Duque en relació a aspectes com la sensibilitat o el respecte a la diversitat. “És obligatori que la gent de més edat fem un canvi de mirada per veure tot el potencial que té la generació Z i que ho fem des d’una posició menys adultista”, afegeix.
Foto de portada: un moment de l’acte de dimecres. Autor: Jordi M.