El director general d'Economia Social, David Bonvehí. Autor: J.d.A.

Pas endavant de Vàlua, que signa un conveni amb la Taula del Tercer Sector Social

El president de Vàlua –l’entitat que agrupa el Tercer Sector sabadellenc-, Ricard Rodríguez, i la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social (TTS), Francina Alsina, han firmat el conveni de col·laboració aquest divendres a l’Auditori de la Fundació 1859 La Caixa. Vàlua ha celebrat les seves jornades anual. L’entitat va guanyant representativitat. A més, s’ha viscut una taula rodona amb casos de reinserció social i s’ha fet entrega dels diplomes amb les empreses Vàlua.

Vàlua configurada per 22 entitats busca amb la signatura del conveni afrontar junts nous reptes. Abans de la firma, el seu president, Ricard Rodríguez ha comentat que la gala era un reconeixement a aquelles persones de les entitats que participen i, que aquest conveni comporta “vides transformades, oportunitats creades i barreres superades”. Francisca Alsina ha mencionat que la Taula agrupa més de 3.000 entitats arreu de Catalunya i ha valorat el paper de l’extrema dreta.

“Cada vegada més les nostres institucions han estat impregnades de discursos d’odi d’extrema dreta, que posen en risc la garantia i la defensa dels drets socials a casa nostra”, assegura Alsina.

Un cop firmat aquest acord, Alsina ha assegurat que és un plaer signar aquest acord i, des de la TTS, es posen a disposició de Vàlua per tot allò que puguin fer sumar a la causa.

Dades 2023

El sots president de Vàlua, Eloi Moya, ha mostrat les dades de Vàlua durant l’any 2023.

  • Més de 3.600 socis i col·laboradors
  • Més de 1.000 persones en contracte treballadores de les entitats amb paritat de gènere
  • Més de 15.400 persones ateses
  • Més de 900 voluntaris
  • Més de 190 insercions laborals, en persones d’entre 31 i 43 dels col·lectius més vulnerables.

La discapacitat intel·lectual, la pobresa, les malalties de salut mental i la drogodependència, han estat els casos més partícips quant a les insercions laborals.

Per altra banda, Ignasi Martí, director de l’Institut d’Inclusió Social i professor d’ESADE, ha fet una exposició sobre les vies de col·laboració de les empreses amb les entitats socials. Tractant temes com la innovació social i la mirada i escolta atenta ha destacat el paper de les entitats socials.

“La feina que feu des de les entitats, però també de les empreses és fonamental per tractar d’alleugerir les diferents formes de desigualtat que existeixen. Molts de vosaltres treballeu per visibilitzar-les i tractar de canviar-les”, ha assegurat.

Tot seguit, s’ha produït la taula rodona formada per la responsable de Recursos Humans, Fina Márquez, i un dels treballadors contractats de l’Escola Xalest, Pau Roldán. Per altra banda, el president del Gremi de Carnissers i director de Càrniques Merche, Antonio Gálvez, ha exposat el cas de dos treballadors que porten 10 i 12 anys contractats provinents d’una de les entitats. També hi era present un quart membre, en aquest cas treballador de l’obrador Santmartí 1850.

Tant Márquez com Gálvez han coincidit en el tracte de les persones, ja que “són treballadors que se’ls tracta de la mateixa manera que qualsevol altra i fan la seva feina sense distincions”. A més, la representant d’Alcampo ha destacat que són persones molt agraïdes i això ens omple molt. En el cas d’Antonio Gálvez ha exposat el cas d’una treballadora. “La Sílvia tenia un problema de timidesa extrema. El seu tutor ens va dir que no parlava amb ningú. Al cap de deu dies enraonava pels colzes i el problema se l’havia resolt ella mateixa”.

La directora d'Autonomia Personal i Discapacitat, Marta Segura. Autor: J.d.A.
La directora d’Autonomia Personal i Discapacitat, Marta Segura. Autor: J.d.A.

Les institucions també han tingut els seus parlaments de la mà de la directora d’Autonomia Personal i Discapacitat, Marta Segura. Ha destacat que els costos d’oportunitat és un dels grans elements quan analitzen l’impacte de les polítiques. Creu que s’han de reduir aquests costos per donar l’oportunitat a aquestes persones, però també a les cuidadores.”

A continuació, el director d’Economia Social, David Bonvehí, que ha anunciat que la jornada d’empresa Vàlua era el primer acte que visitava en el seu càrrec, ha reconegut la feina que fa el sector. També ha fet valdre la tasca del Tercer Sector com a una de les estructures de país i ha destacat la ciutat com a pionera en el sector d’Economia Social.

La secretària de la Plataforma Vàlua, Loli Rodríguez. Autor: J.d.A.
La secretària de la Plataforma Vàlua, Loli Rodríguez. Autor: J.d.A.

En últim lloc, el consultori representat pel primer tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés, ha volgut destacar la importància de l’acte. El regidor creu que “s’ha demostrat la possibilitat de fer diners i, a la vegada, tenir sensibilització social i donar oportunitats laborals a les persones amb discapacitat.”

Finalment, la secretària de l’Associació Plataforma Vàlua, Loli Rodríguez ha tancat l’acte amb les següents paraules: “Avui estem celebrant que a Sabadell tenim Vàlua. Nosaltres som persones de Sabadell que treballem per persones de Sabadell.

Foto portada: un moment de la cloenda de la jornada de Vàlua. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats