L’organista de la basílica de Sant Pere, al Vaticà, el sabadellenc Josep Solé, es prepara per jugar un paper clau en dos moments de la jornada inaugural del conclave aquest dimecres. A la missa prèvia a l’elecció del papa que començarà a les 10 del matí, que serveix per “invocar l’Esperit Sant”, tocarà l’instrument. A la tarda, just en el moment que els cardenals es tanquin a la Capella Sixtina per iniciar les votacions, també participarà d’una peça musical. Després de més de 15 anys a Roma, Solé ha explicat en una entrevista a l’ACN que espera que el nou papa “valori la música sagrada” i “pugui cantar una missa en llatí”.
Josep Solé va marxar de Catalunya camí de Roma a finals de la primera dècada del segle per estudiar el grau superior d’organista. El 2009, va treure’s el títol i li van trucar per comunicar-li que el seu professor i organista al Vaticà s’havia posat malalt i volien oferir-li de substituir-lo. Des de llavors, toca aquest instrument a la basílica de Sant Pere. A més, des del 2021, està al càrrec de les celebracions pontifícies que se celebren a la Capella Sixtina. També és professor de la Schola Puerorum, un cor professional equiparable al del Liceu o al de l’Auditori. Hi ha una cinquantena d’alumnes masculins, entre adults i nens.
Actuacions destacades
Una de les tasques de l’organista, nascut a Sabadell el 1974, és tocar als grans esdeveniments vaticans, com ara a l’enterrament del papa Benet XVI o el funeral del papa Francesc, a banda de les dues actuacions d’aquest dimecres. També participarà de la part musical d’una missa d’acció de gràcies un cop s’elegeixi el successor de Francesc, tant dins de la Capella Sixtina com a la plaça de Sant Pere, amb delegacions internacionals que obriran el nou pontificat.

Entre les expectatives per al nou successor de sant Pere, Solé ha expressat que voldria un pontífex que li agradés la música sagrada i que pugui cantar durant les celebracions. “Tots els sacerdots haurien de poder cantar la santa missa”, ha afegit. A més, ha dit que el papa Francesc “havia deixat un nivell molt alt” en la part social de l’Església i espera que el proper pontífex “com a mínim l’iguali” en aquest sentit.
Pel que fa al seu dia a dia al Vaticà, creu que les litúrgies “són molt més solemnes” que a cap altre lloc, ja que és la basílica més gran del món. “Això vol dir que els espais també són diferents i l’orgue és més gros”, ha apuntat, dient que es necessita “microfonar tot el so” perquè si no, no s’arribaria a tot el temple.
Gustos musicals del papa Francesc i Benet XVI
Sobre la seva experiència a l’estat més petit del món, afirma que hi ha “molt de mite” al voltant del que hi passa dins les seves muralles, ja que es veu com “una cosa secreta”. Amb tot, segons ell, les activitats que s’hi duen a terme són “una cosa molt transparent.” L’expectació que el Vaticà sempre desperta s’ha magnificat encara més aquests dies, i les mesures de seguretat seran “una mica empipadores”, en paraules de Solé, tot i que les entén i explica que ell té una targeta que li permet entrar a tot el Vaticà. Amb tot, en el seu dia a dia no té tracte directe amb els pontífexs, i de tant en tant només accedeixen a donar-li la mà.
De fet, Solé ha explicat que els gustos del papa Francesc només els ha descobert mitjançant els mitjans de comunicació, ja que ell havia dit “que li agradava Beethoven o la música clàssica en general”. El seu predecessor, Benet XVI, sí que era músic –com el seu germà– i “telefonava el director” de la capella de Solé per demanar peces.
“La música és part integrant de la litúrgia”, reivindica, i creu en les celebracions al voltant del conclave tindran el mateix pes que els textos llegits “a nivell de fe i personal”. “La litúrgia i la música són tot instruments per a apropar-nos a Déu”, rebla. En concret, diu, la funció de l’orgue “sempre és elevar les ànimes de Nostre Senyor”.
Foto de portada: Josep Solé. Autor: ACN.