El Casal Pere Quart ha acollit per sisena edició el Fòrum de Democràcia Local, enguany posant la lupa en el poder judicial contra la democràcia. S’han programat unes xerrades i ponències, així com un estès debat sobre la influència de la justícia envers les institucions públiques. La jornada l’ha iniciada l’alcaldessa, Marta Farrés, que ha encetat el seguit de ponències preparades.
La jornada ha comptat amb conferències didàctiques, taules rodones i debats per tractar una de les preocupacions de la societat: el poder judicial contra la democràcia. La primera en prendre la paraula ha sigut l’advocada penalista i especialitzada en drets humans i penal internacional, Sònia Olivella. Al llarg de la sessió ha posat de relleu les mancances actuals del sistema judicial, remarcant que “falla i té mancances greus”
“El sistema judicial és clau per al defensa dels drets humans. No obstant, presenta mancances estructurals que el fan ser injust i arbitrari”, subratlla Olivella.
L’advocada ha presentat un informe d’Irídia, una organització que vetlla per la defensa dels drets humans. D’entre l’extens dossier exposat, ha alertat que la judicatura té mancances en diversos àmbits d’investigació, posant el focus en la incapacitat de la justícia en matèria de denúncies per violència de gènere, mostrant un gràfic on el 65 per cent dels litigis no són admesos.
“Una altra de les mancances latents és com s’aborda l’assistència del torn d’ofici. No hi ha prous recursos i les víctimes no estan ben assessorades a l’hora de presentar la demanda. Es dona plena credibilitat a la policia i falta cultura d’imparcialitat”, accentua Olivella.
La ponència finalitzava amb una sèrie de propostes, com la d’incorporació d’una guia de bones pràctiques i crear un torn d’ofici especialitzat en l’assessorament i acompanyament de les víctimes.
Judicialització de la política
Just a continuació d’Olivella, ha sigut el torn de la magistrada i membre de l’Associació de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Bibiana Segura, qui ha assegurat que “s’ha perdut per complet el concepte d’estat de dret”, així com ha avisat que per la ineptitud dels polítics en arribar acords, la justícia es veu obligada a intervenir, causant reaccions en funció de la decisió presa.
“S’ha deixat de banda l’obligació dels polítics de resoldre les discrepàncies. Afortunadament, recentment s’ha aprovat una llei que obliga la mediació entre les parts per solucionar el conflicte abans d’escalar a la justícia”.
Pel que fa la judicialització de la política, ha plantejat la següent pregunta: “culpar als jutges per admetre les demandes o als polítics per no saber resoldre problemes?”. La idea central de la seva intervenció s’ha orientat en què els problemes i qüestions polítiques les han de resoldre els polítics i no una decisió jurídica: “La política utilitza la justícia per fer oposició: desmerèixer el rival”.
Ha finalitzat la seva ponència afirmant que si bé és cert que les institucions judicials estan per mediar en el conflicte, no s’ha de caure en la temptació de “centrar la mirada en les decisions judicials, traient el protagonisme al parlament”.
Farrés: “cadascú ha de fer el seu rol”
En la benvinguda, Marta Farrés ha demanat que cadascú jugui el rol que li ha tocat: “ni els polítics hem de fer de jutges ni els jutges de polítics”. Ha palesat que “alguna cosa no funciona” i ha considerat que “tenir una justícia ràpida, eficaç i justa hauria d’estar superat fa temps”. Com la magistrada Segura, s’ha mostrat esperançada en la nova llei 1/2025, d’Eficiència de la Justícia, que potencia la mediació.
Sindicats i moviment veïnal demanen més recursos
En la taula d’entitats ciutadanes, els representants de la FAV (Jordi Torguet) i els sindicats CC.OO (Luis Casas) i UGT (Luis de la Torre) han coincidit que la separació de poders deixa molt a desitjar i creuen que falta formació judicial i molts recursos, tant materials com humans per descongestionar la justícia. Casas ha assegurat que “hi ha moltes zones grises on la divisió de poders es complica” com l’abús dels decrets per part dels governs. De la Torre ha matingut que “encara som el país de la picaresca”. Torguet ha lamentat que les lleis són “massa interpretables” tot sovint.
Casas i De la Torre no són optimistes respecte al nou paper -obligatori- de la mediació: “només ho fan per descongestionar els jutjats i que hi arribin menys causes”, ha proclamat De la Torra.
Navas: “hi ha el quart poder i, sobretot, el poder econòmic”
En el tram final, el president de la FAV, Manuel Navas, ha tancat la jornada, parlant també del quart poder (el mediàtic), molt vinculat a “l’econòmic”. La regidora de Participació, Sònia Sada, ha assegurat que cal treballar per millorar entre tots les regles del joc, “que són les que ens hem trobat però podem millorar i perfeccionar”. La jornada ha estat conduïda pel periodista Jordi de Arriba i l’advocat Miguel Sánchez, del Col·legi de l’Advocacia.
Foto de portada: ponència de Sònia Olivella. Autor: Albert P