La Organització Mundial de la Salut (OMS) va emetre dilluns un comunicat on considerava que menjar carn processada augmenta el risc de patir càncer de còlon.
D’aquesta manera, la OMS inclou aquest tipus de carn en el grup de substàncies més perilloses per la salut, juntament amb d’altres com el fum del tabac o l’aire contaminat. L’informe també apunta que la carn vermella és “probablement cancerígena”. Ens hem desplaçat fins al Mercat Central de Sabadell per saber què opinen els carnissers i els clients sobre aquesta nova informació i comprovar si això ha afectat a la venda de carn.
La Montse Granados és una de les tres venedores de Gallinaires Sanmartí. “La gent ha preguntat què pensàvem, però no han donat importància a l’informe”, assegura Granados. D’aquesta manera ha explicat com han rebut les seves clientes la notícia, però no ha notat cap reducció del nivell de vendes.
A l’altra banda del mercat hi ha la Carnisseria Vidal. Després d’atendre uns clients, en Paco Vidal explica que ell tampoc no ha venut menys avui. “La gent pregunta però encara no està conscienciada realment”. Vidal també s’ha queixat de la manera en què s’ha donat la noticia, ja que “s’ha d’anar en compte amb aquests assumptes”.
La Rosa Gil, de la Carnisseria Andreu, ha dit que la gent avui ja no li comentava res, “el tema va quedar tancat ahir”. “La gent estava bastant tranquil·la, no deixaran de comprar per això”, ha explicat la Rosa, que ha coincidit amb els altres venedors en el fet que tampoc ha perdut clients ni vendes.
Finalment, a la Carnisseria Roser hi trobem la Roser Castilla, que també ha notat que la gent ha preguntat, però, tal com ha explicat, “tothom ha respòs a la situació positivament, se’ls hi explica que no passa res i ho entenen”.
Altres parades
Els altres negocis tampoc han notat un augment de les vendes. La Pepita Pareres, de la peixateria Peix de platja Joan, ha explicat que tot i que la gent comentava el tema, ha tingut les clientes habituals del dia. “Si la gent menja equilibrat no crec que passi res, no es pot comparar la situació d’aquí amb la dels Estats Units, on s’abusa de la carn”, ha afegit.
Un altre negoci que podria sortir beneficiat de la possible baixada del consum de carn són les verduleries. En canvi, a la parada de verdura de la Montse Clapés, no han notat cap variació en relació als altres dies. “Els dimecres són els dies més fluixos i avui no ha estat una excepció, hem igualat les vendes”.
I els clients?
Els clients del mercat reafirmen el que han dit els botiguers, no han deixat de comprar carn pel risc de patir càncer, ja que no consideren que aquest risc sigui tan alt.
El Manel Pérez no acostuma a menjar carn, perquè és diabètic i no pot menjar-ne molta. Tot i això, assegura que “no deixaré de menjar-ne, faig una dieta equilibrada i no crec que em pugui passar res”.
La Núria Oliva, clienta habitual del mercat, ha qualificat de “comèdia” l’informe de la OMS. “Menjo saludable i no crec el què diuen, això només es pot aplicar als que n’abusen molt”, ha sentenciat.
El mon s’ha tornat boig. No és pot menjar carne i segurament pernil serrà però s’ha posat a la venda “bichos asquerosos” La carn i el pernil pujarán de preu i els bixos els vendrán baratets. Amb la qual cosa ja sabem qui se’ls menjaran. El que hem de fer és continuar amb la nostra dieta mediterrània que és la millor del món mundial. No hem d’oblidar que l’especulació alimentària no és aliena als interessos de les grans multinacional.