Foto portada: elaboració d'una catifa, aquest diumenge. Autor: David B.

Les catifes de Corpus tornen a Sabadell

Aquest diumenge Sabadell ha recuperat la tradició de les catifes de flors que es realitza per la diada de Corpus, una de les tradicions que antigament es realitzava a la ciutat de Sabadell i que es va deixar de fer a partir de l’any 1969, quan es va deixar de fer la processó de Setmana Santa i al mateix temps la resta de processons.

Des de primera hora del matí del diumenge vàries persones de la parròquia de Sant Feliu han estat treballant per fer una catifa més llarga que la que es va realitzar l’any passat, quan es va recuperar de forma tímida aquesta tradició, i amb un dibuix molt geomètric més complex.

La catifa gairebé acabada, a la plaça Sant Roc. Autor: David B.
La catifa gairebé acabada, a la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Un dels coordinadors i feligrès de la parròquia de Sant Feliu, Amadeu Papiol, assegura que aquesta tradició es va perdre durant molt temps entre altres coses “perquè Sabadell sempre ha estat una ciutat festivament migratòria i hem anat a veure el què fan altres pobles enlloc de mantenir el què tenim”.

L’any passat vam començar novament amb la tradició amb una catifa al replà de Sant Feliu. D’aquesta festa hi participen les diverses parròquies de la ciutat i esperem que per l’any que ve puguem consolidar aquesta tradició i potser d’aquí a un temps podrien col·laborar diferents entitats de cultura popular (castellers, gegants) tal com es feia abans”, ha assegurat Papiol.

La catifa que s’ha realitzat a la plaça Sant Roc consta de motius geomètrics, amb un dibuix d’una flor de sis pètals, que acabarà amb una sagrada forma feta amb clavells blancs sencers on la ciutadania ha pogut col·laborar en la seva realització. La catifa també comptarà amb un calze. “Per fer la sagrada forma hem necessitat 500 clavells blancs i per la resta de figures hem agafat xiprer esmicolat per fer el color verd, clavell vermell i rosa i hem utilitzat ginesta pel color groc”.

Processó

La festa del Corpus, quan es va deixar de fer la processó es va traslladar a la Salut per manca de participació. Fa uns anys s’ha recuperat la processó i amb ella s’ha recuperat la celebració del Corpus al centre de la ciutat. Al vespre es realitza una missa i es celebra l’eucaristia amb una processó de la custòdia, sortint de la parròquia de Sant Feliu pel carrer de Gràcia i passant pel damunt de la catifa de flors.

Foto portada: elaboració d’una catifa, aquest diumenge. Autor: David B.

2 Comentaris

  1. Marc 7. (Sabadell)

    Aquesta notícia m’ha fet venir al cap el record de quan el meu pare era l’encarregat de fer les plantilles per la catifa que fèiem tots els veïns i veïnes al primer tram del carrer Fiveller. La canalla ens passàvem tot el dia amunt i avall portant les cistelles de flors i els més grans i els pares ajupits a terra col·locant els pètals i les fulles damunt de la sorra tenyida que feia de llit per dibuixar les magnífiques catifes que cada carrer dissenyava, tractant de ser escollit el millor cada Corpus. Una tradició molt bonica i que celebro que, encara que sigui modestament, s’hagi recuperat.

  2. Vicenç Marquès i Sanmiquel

    És bo que torni aquesta bonica tradició de guarnir un o varis carrers amb catifes de flors. Jo encara recordo els temps en què, anant encara a col·legi,(i anava a processó vestit amb la sotana d’escolà, de l’escolania del Col·legi Cor de Maria de Sabadell, dels Pares Claretians), els dijous de Corpus anàvem a processó i passàvem pel damunt de moltes catifes de flors i ens aturàvem, de tant en tant, en uns determinats llocs, on hi havia parats uns altars arreglats amb els millors guarniments i plens de flors de tota mena, i on el capellà que portava la Custòdia, em sembla que hi deia unes oracions i beneïa als veïns d’aquell tros de carrer, fent el senyal de la Creu amb la Custòdia.
    Tan de bo aquesta tradició que ara sembla que torni, arreli fort a la nostra ciutat, i arribi a tenir tants o més visitants, locals i forans, com té la processó del Divendres Sant del Barri de Can Puiggener.

  3. Felicito a la gent que es retroba amb les nostres tradicions. Ara cal que la majoria de les parroquies del centre de la ciutat juntament amb les entitats poguem fer catifes per tots els carrers céntrics de la ciutat!