- La posada en marxa del 25 per cent de les fonts ornamentals de la ciutat es pot demorar.
- L’Ajuntament recuperarà “progressivament” el sistemes de reg de parcs i jardins.
S’acaba la sequera. El Govern ha ratificat aquest dimarts l’aixecament de les restriccions als municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells Sabadell. La zona se situa en prealerta després que els embassaments hagin superat el 64 per cent de la seva capacitat. L’Ajuntament no s’atreveix a pronosticar quan funcionaran les fonts ornamentals més enllà d’un genèric “a l’estiu”. De fet, tres de les 12 fonts necessitaran reparacions prèvies al vas.

Després d’uns dies analitzant l’estat de les 12 zones de fonts ornamentals de Sabadell, l’Ajuntament ha fet públic aquest dimarts que tres necessitaran reparacions i que possiblement no es podrà reprendre la font el servei tan aviat com es voldria. Es tracta de les fonts de la plaça de la Creu Alta, de la plaça del Pi a Ca n’Oriac i de la plaça Llívia a la Roureda.
Quantes fonts ornamentals té Sabadell?
Després de dos anys i mig sense fonts ornamentals, encara queda un procés per endavant. Fa una setmana que han començat a revisar l’estat de les fonts ornamentals. Però fins que la prealerta no entri en vigor, a finals d’aquesta setmana, no es poden aplicar tractaments necessaris a les fonts. Després caldran unes setmanes més. En tot cas, diu l’Ajuntament, “les fonts estarien en marxa a l’estiu”, és a dir, un parell de mesos i escaig. Sabadell té 12 zones de fonts ornamentals, dues d’elles gairebé noves.
- Les fonts de la plaça Sant Roc.
- Plaça de les Dones del Tèxtil
- Plaça del Pi-pí.
- Plaça Catalunya.
- Plaça dels Castanyers (Can Deu)
- Plaça de la Concòrdia
- Plaça de la Creu de Barberà
- Plaça del Pi (Ca n’Oriac)
- Plaça Llívia (Roureda)
- Plaça de La Creu Alta
- Com si fossin nous: els sortidors del Passeig de la plaça Major, que només es van usar a estones entre novembre i desembre de l’any 2022.
- Nou del tot: el Parc de les Aigües, que s’inaugura a finals d’abril i que tindrà una zona d’aigües entre juny i setembre de dilluns a diumenge entre les 10 i les 20 hores.
D’altra banda, La Bassa s’haurà de buidar per fer-hi les obres de reparació del vas, que provocava talls i lesions als banyistes. Es preveu que no hi hagi problemes per obrir quan toca, és a dir, a mitjans de juny.
Més aigua regenerada i freàtica
Les obres per guanyar autonomia hídrica en una ciutat que compra gairebé tota l’aigua que consumeix a l’empresa pública Aigües Ter Llobregat segueixen endavant. Es preveu que les obres acabin a l’estiu. En global es vol reduir un 20 per cent el consum d’aigua potable, recuperant 2 hm2 d’aigua a l’any. En dues vies:
- Per una banda recuperant aigua del subsòl tant de les mines del Ripoll com del pou del parc Catalunya i fent-la potable en la nova potabilitzadora que s’està fent al costat del Club de Tennis. S’hi destinen 2,5 milions, 1,5 a través de l’Agència Catalana de l’Aigua.
- Per l’altra, regenerant més aigua a la depuradora de Sant Pau de Riu-sec i portant-la a noves zones de la ciutat com Can Gambús per usos de reg, industrials o terciaris. L’aigua regenerada serveix per netejar carrers, per regar, per les cisternes dels lavabos si hi ha doble xarxa o per comerços o indústries però no per beure.
Parcs, jardins i piscines
El nou escenari hídric permet omplir totes les piscines, també les particulars, i regar sense restriccions les zones verdes. Pel que fa a l’espai públic es podrà reiniciar el reg de les zones de gespa amb aspersors, per exemple, al parc de Catalunya, de Nostra Llar o el Parc d’Odessa (Can Llong). L’Ajuntament recorda que durant l’alerta s’ha regat per degoteig. Ara s’anirà canviat el sistema “de forma progressiva” perquè també cal revisar els sistemes de reg i fer anàlisis, de la mà dels operaris d’Aigües Sabadell. El consistori demana a la ciutadania que mantingui l’hàbit de regar a primera hora del matí, al vespre o la nit per evitar que l’aigua s’evapori.
Tot i que la sequera sembla pàgina passada, el Comitè de Seguiment de Sequera es continuarà reunint de forma periòdica, segons apunten fonts municipals.
Per sota del consum permès sempre
L’Ajuntament insisteix que durant tota la sequera el consum mig a la ciutat ha estat molt per sota dels nivells màxims permesos que arribaven ara a 250 litres per habitant i dia. En aquest temps el consum real ha estat de 155 litres per habitant i dia. En aquest temps s’ha aprovat el Pla d’Emergència per Sequera, que servirà per a futurs episodis, o l’Ordenança dels usos i estalvi d’aigua.
Foto portada: la font de la plaça de La Creu Alta. Autor: ACN.