Helicopter de Bombers. Autor: David B.

Els Bombers demanen prudència davant el volum de rescats que hi ha a l’agost

El mes d’agost és quan els Bombers realitzen més assistències i rescats als espais naturals; per això, aquest divendres han aprofitat per fer una crida a la responsabilitat ciutadana de cara a les sortides a l’aire lliure aquest primer cap de setmana. Just fa unes hores que s’ha activat el pla INUNCAT i això encara requereix augmentar més el nivell de responsabilitat. Segons han explicat en roda de premsa a l’aeroport de Sabadell, on tenen un dels seus helicòpters medicalitzats, el confinament va disparar les excursions i, en conseqüència, també els auxilis. La tendència a l’alça es manté des d’aleshores amb un volum de 1.000 intervencions anuals; de les quals 300 s’executen a l’agost, segons les dades del cos.

Els Bombers de la Generalitat demanen prudència a totes les persones que tinguin previst fer sortides a l’aire lliure durant el cap de setmana. Aquest divendres la Generalitat ha activat el pla INUNCAT (el pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya) i el risc de fer-se mal o quedar-se atrapat augmenta si no es prenen les mesures pertinents. Tot i que el risc hi és sempre, a l’agost és quan els Bombers realitzen més rescats. Els agents ja tenen la vista posada damunt d’aquest cap de setmana, quan cauen les restriccions als massissos i parcs naturals activades arran de les darreres onades de calor, i sobretot en el pont del 15 d’agost (la setmana que ve). Segons les dades del cos, del miler de rescats que fan al llarg de l’any, 300 s’executen durant l’agost. Dit d’una altra manera, durant aquest mes hi ha una mitjana de deu intervencions diàries.

“Saber renunciar és molt important a la muntanya. Demanem a la gent que sàpiga renunciar: si aquell dia les condicions meteorològiques, l’equipament o el seu estat físic o coneixement del medi no està en relació amb les seves capacitats, és millor fer un pas enrere. Ens estem trobant amb persones que han començat a identificar que podrien tenir problemes, els han volgut solucionar per ells mateixos i han acabat en situacions més problemàtiques”, recomana el cap d’Actuacions Especials de Bombers, Oriol Vilalta.

Per la seva banda, un dels membres del SEM, Jesús Cabañas, també present aquest divendres, apunta que només un deu per cent dels accidents són greus. Fa tres anys que els Bombers estan coordinats amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i això proporciona una resposta molt més eficient. En aquest sentit, l’Hospital Parc Taulí té un flux de 200 pacients anuals derivats d’un rescat de Bombers, com podria ser al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt o Sant Llorenç Savall.

“L’actuació immediata en aquests rescats més complexos té molt a veure amb la supervivència. Segurament, el fet d’intervenir en in situ salva vides en aquest deu per cent. La resta està més relacionada amb el confort”, apunta Jesús Cabañas.

Els Bombers tenen en guàrdia dos helicòpters medicalitzats cada dia: un a la base que hi ha entre Cerdanyola i Sabadell i l’altre a la Seu d’Urgell. També tenen una base a Olot i, per tot plegat, s’organitzen per abastar tot Catalunya tant per via terrestre, aquàtica o aèria.

Foto portada: Helicopter de Bombers. Autor: David B.

Comments are closed.