El Parc Catalunya, aquest dimarts. Autor: David Chao.

Presentat el pla de l’ADENC per millorar la biodiversitat del Parc Catalunya

——————–PUBLICITAT——————-

——————–PUBLICITAT——————-

L’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) ha dissenyat un pla per millorar la biodiversitat del Parc Catalunya. L’Ajuntament li va demanar aquest encàrrec per conciliar l’activitat ciutadana amb una bona salut ambiental i ara l’entitat li ha presentat les seves conclusions. El govern municipal tindrà un termini de cinc anys a partir del 2022 per materialitzar la bateria d’accions que recull aquesta estratègia i sufragar-la amb la partida que té reservada per aquest espai; que, segons els autors de l’informe, és assequible.

L’ambientòleg i expert en diversitat de l’ADENC, Gerard Codina, ha explicat perquè cal implementar aquest pla al Parc Catalunya. Ho ha fet aquest dimarts a la Unió Excursionista de Sabadell (UES) en el marc del cicle de Cafès Científics, que enguany celebra la segona edició. El seu equip de treball ha analitzat, per una banda, les activitats que els sabadellencs realitzen en aquest espai i, per l’altra, la biodiversitat més representativa d’aquest pulmó verd; tot plegat, amb l’objectiu de fer compatible tots dos punts.

Gerard Codina, ambientòleg de l'ADENC. Autor: David Chao.
Gerard Codina, ambientòleg de l’ADENC, al Cafè Científic a la UES. Autor: David Chao.

Els herbassars, el llac, el torrent de Can Feu i la masia i la font de Can Rull seran les principals zones d’actuació: caldrà delimitar i protegir millor els espais verds per tal que l’activitat humana no en degradi la flora i la fauna així com per evitar que les aus tinguin problemes per nidificar. A més de les tasques de conservació, l’ADENC també ha volgut apostar per l’ampliació de la biodiversitat. Gerard Codina ha apuntat una manera de fer-ho al llac del Parc Catalunya:

“Els marges del llac no són naturals, sinó que són maons de ciment. Això impedeix que moltes espècies aquàtiques que hi podrien ser si estigués més naturalitzat no hi siguin. Proposem que, aprofitant gabions metàl·lics amb pedres a dins, s’avanci l’actual graó del llac per posar terra a aquesta capa entre aquestes dues estructures i permetre que s’instal·lin espècies com polles d’aigua o cabussets”, explica l’ambientòleg.

A banda de projectes específics per aquestes cinc zones concretes del parc, el pla de millora va enfocat a potenciar la connectivitat entre les dues zones (la de Can Rull i la central), sempre amb alternatives ‘verdes’. El pla ha estat explicat a trets generals aquest dimarts a la UES, on alguns sabadellencs han pogut opinar al respecte. Codina ha avançat que no hi ha un pressupost determinat perquè no saben les vies que adoptarà l’Ajuntament per materialitzar-lo; a més, moltes de les accions dependran d’un concurs públic, fet que pot fer oscil·lar significativament el valor total.

El Parc Catalunya, el primer tema de debat dels Cafès Científics

El pla de millora del Parc Catalunya ja està acabat i ara la pilota està sobre la teulada del consistori: el govern té un termini de cinc anys per implementar totes o part de les propostes de l’ADENC, ja que en aquest període de temps ja es podria percebre una millora qualitativa de l’entorn, segons l’ambientòleg. Aquesta presentació forma part del cicle de Cafès Científics, on aquest dimarts ha sigut el torn de l’ADENC, però on pròximament també hi participaran altres entitats com l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach i la Corporació Sanitària Parc Taulí, entre altres.

Foto portada: El Parc Catalunya, aquest dimarts. Autor: David Chao.

Els comentaris estan tancats