La consellera Paneque ha donat per finiquitada la sequera. Autor: ACN.

El Govern dona per acabada la pitjor sequera que es recorda

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha anunciat aquest dissabte que el Govern inicia la desescalada en les limitacions d’aigua per culpa de la sequera, amb la fi de les restriccions als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, entre ells Sabadell. Són els municipis on viuen uns sis milions de catalans.

La consellera Paneque ha donat per finiquitada la sequera. Autor: ACN.
El pantà de Sau, aquest dissabte. Autor: ACN.

En una roda de premsa des del pantà de Sau (Osona), Paneque ha dit que el sistema Ter-Llobregat se situarà en prealerta després que els embassaments hagin superat el 64 per cent de la seva capacitat després de les pluges de març. Tot i la millora, les dessalinitzadores continuaran funcionant al 90 per cent de la seva capacitat i es mantindran les inversions per combatre la sequera.

La pitjor sequera en 200 anys

La consellera Paneque ha explicat que s’aixequen les restriccions per a la immensa majoria de la població catalana després de 56 mesos amb la sequera “més gran dels últims 200 anys”. “Avui sí que ja podem dir que efectivament aixequem les limitacions de l’ús d’aigua en els embassaments i en el sistema Ter Llobregat”, ha dit.

La decisió s’adoptarà formalment en el Consell Executiu de dimarts i entrarà en vigor a mitjans d’abril, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Ara, els municipis que depenen del Ter-Llobregat tenen uns embassaments amb una capacitat de 391 hm3, més del doble que fa un mes.

La consellera Paneque ha donat per finiquitada la sequera. Autor: ACN.
El pantà de Sau, aquest dissabte. Autor: ACN.

Això permetrà aixecar les limitacions en l’ús d’aigua tant en el reg agrícola com en els cabals ambientals o els usos urbans. “Des de principis de març, que els embassaments de les conques internes estaven al 31 per cent, amb aquestes pluges acumulades, hem de fet doblat aquesta capacitat d’embassament fins el 64 per cent de capacitat, assolim nivells que no havíem vist des del desembre del 2021”, ha destacat Paneque. La consellera i portaveu ha dit que la millora de les reserves per les pluges no han d’allunyar el Govern del seu full de ruta en matèria d’aigua.

“No podem caure en l’error de pensar que les pluges han resolt un problema, ja que desconeixem com evolucionarà la meteorologia en els pròxims mesos”, ha afegit la consellera. 

El Govern té previstes actuacions per aquest 2025 per augmentar en 31 hm3 la garantia d’aigua.

Sabadell ja prepara les fonts

Fa una setmana que l’Ajuntament ha començat a revisar l’estat de les canonades de les fonts ornamentals per reactivar-les tan aviat com sigui possible. Succeirà en les properes setmanes. A efectes de la majoria dels ciutadans, les fonts ornamentals continuaven sent el principal reflex de les restriccions per la sequera, suavitzades fa uns mesos, però que van fer témer per restriccions a les llars fa poc més d’un any.

De cara a futurs episodis, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha demanat que no es tracti igual a tots els ajuntaments, ja que alguns municipis han fet més feina en la reducció del consum i també en la generació d’aigua regenerada o la recuperació d’aigua freàtica. La petició de Farrés té el vistiplau de la consellera Paneque:

“Té raó l’alcaldessa de Sabadell, ja que no només els ajuntaments que han fet un esforç important, sinó que hi ha moltes indústries que han fet inversions importantíssimes per disminuir la seva petjada hídrica”, ha destacat Paneque.

Amb tot, ha destacat que el Pla Especial de Sequera es va pensar després de la sequera del 2008 en termes teòrics, i que s’ha hagut de tornar a posar en pràctica, tants mesos.

Foto portada: el pantà de Sau, aquest dissabte. Autor: ACN.