Un termòmetre durant l'episodi de calor del 18 de juliol de 2023. Autor: David Jiménez.

Habiliten 23 ‘refugis climàtics’: així és la xarxa

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

—————————————————————————–

L’Ajuntament ha fet públic aquest dijous la xarxa de ‘refugis climàtics’ municipals, és a dir, d’equipaments municipals amb climatització en el que es convida la ciutadania a refugiar-se en cas d’episodis de calor com els viscuts en els darrers dies. Un concepte, el de ‘refugi climàtic’, prou novedós ja que mai se n’havia parlat abans del 2019. I una pràctica encara molt desconeguda pel ciutadà. El consistori traça una xarxa propera als 25 espais, als set districtes de la ciutat. Només el 30 per cent obriran en algun moment del cap de setmana.

La xarxa està formada per 23 ‘refugis climàtics’: 12 centres cívics, set biblioteques, els tres complexos per a la gent gran i el Mercat de Sant Joan. Són bastants menys dels 45 presentats l’any passat, però el cert és que l’any passat es tenien en compte places i parcs mentre que ara la xarxa se centra en els equipaments municipals climatitzats. Amb els horaris d’obertura habituals de cada un d’aquests equipaments, i tenint en compte els horaris d’estiu, que en el cas de les biblioteques ja van retallats respecte la resta de l’any.

Les biblioteques obren a les tardes, i alguns matins. Els complexos de gent gran obren de forma ininterrompuda des del matí fins el vespre. I els centres cívics tanquen al migdia, habitualment entre les 14 i les 15.30 hores. No obstant, en cas d’alerta per calor obriran també en aquesta franja, de les més caloroses del dia.

El 70 per cent de la xarxa de ‘refugis climàtics’ funciona exclusivament de dilluns a divendres. Només set dels 23 equipaments obren en algun moment del cap de setmana al juliol. I és que les biblioteques no obren en dissabte (en diumenge no ho fan mai) i tampoc ho fa cap dels tres complexos de la gent gran ni el Mercat de Sant Joan. De moment la normativa d’horaris està per sobre dels ‘refugis climàtics’.

Pel que fa als centres cívics, n’hi ha 12, set obren en algun moment del cap de setmana i cinc no obren mai. Els que tanquen divendres i ja no obren fins dilluns són els centres cívics de Torre-romeu, Can Llong, Creu de Barberà, Gràcia i Poblenou. El centre cívic de Sant Oleguer obre tant dissabte com diumenge en horari de matí i tarda. És una excepció. Els de Can Deu, Ca n’Oriac, Can Puiggener, Can Rull, Creu Alta i Concòrdia obren dissabte però diumenge només ho fan a la tarda.

Dissonàncies per districtes

L’Agència de Salut Pública de Barcelona va advertir fa dos anys que l’increment de temperatures agreujarà les diferències de mortalitat per calor ja existents entre barris més benestants i els més desfavorits o densos. Els 23 ‘refugis climàtics’ estan dividits entre els set districtes. El millor dotat és el districte 4, amb cinc ‘refugis climàtics’: la biblioteca de Ponent, el complex de gent gran Alexandra i els centres cívics de Can Rull, Can Llong i la Concòrdia. Els districtes 1 (Centre, Sant Oleguer, Eixample…) i 2 (Creu Alta i Can Puiggener) tenen quatre ‘refugis climàtics’ cadascú. Els districtes 3 (nord) i 6 (sud) en tenen tres, com també el districte 7 (Torre-romeu…). El districte pitjor dotat és el cinquè (Gràcia, Merinals, Can Feu). Només té el centre cívic de Gràcia, que obre a les tardes i de dilluns a divendres.

A l’agost, tot tancat en cap de setmana

La situació serà pitjor a l’agost. Totes les biblioteques tanquen excepte la Vapor Badia, que obrirà, però de dilluns a divendres, un dia de matins i un altre de tardes. Els complexos de gent gran seguiran funcionant, però de dilluns a divendres. I pel que fa als centres cívics obriran en la majoria dels casos (8 dels 12), però cap d’ells en cap de setmana.

Zones verdes i fonts addicionals

L’Ajuntament complementa la xarxa de ‘refugis climàtics’ amb zones verdes, com el Parc Central del Vallès, el Parc de Can Gambús, el Parc de Catalunya, el Parc Taulí, el Parc d’Odessa o el Parc de la Romeua. A nivell periurbà es podria afegir el Parc Fluvial del Ripoll, el bosc de Can Deu, el Parc de la Salut o el Parc Agrari. I pel que fa a equipaments es podrien afegir les cinc piscines municipals, La Bassa i les quatre de proximitat (Olímpia, Campoamor, Can Marcet i Parc del Nord). D’altra banda, a les 200 fonts d’aigua que l’Ajuntament té habitualment s’hi afegeixen mitja dotzena de sortidors especials, aportats per l’empresa Aigües Sabadell.

L’ajuntament de Barcelona ha incorporat aquest any espais com museus (MACBA, CCCB), biblioteques universitàries i centres educatius a la seva xarxa de ‘refugis climàtics’. A Sabadell fa uns anys s’obrien alguns patits escolars a la tarda i vespres però la iniciativa es va aturar amb la pandèmia.

Foto portada: un termòmetre durant l’episodi de calor del 18 de juliol de 2023. Autor: David Jiménez.