El Síndic de Sabadell, nou president del Fòrum SD. Autor: D.Jiménez.

Les queixes per la taxa de residus, el més destacat del 2024 per al Síndic: “es va fer fatal”

  • Escartín creu que “tenim un gran problema” en la resposta a les persones sense llar i esmena la plana a l’atenció al públic a VIMUSA.
  • El Síndic Municipal de Greuges demana mesures en benefici dels sabadellencs que han d’anar a l’hospital de Terrassa.

Les queixes i consultes al voltant de la imposició de la doble taxa de residus han estat el més destacat de l’actuació del Síndic Municipal de Greuges del 2024. La taxa va ser de llarg el tema més habitual dels expedients oberts, generant per si mateixa el 15 per cent del total. I això sense tenir en compte tota una allau rebuda a finals d’any de la mà de la Plataforma ciutadana contra la taxa. El cert, considera el Síndic, és que “no es va fer gens bé; la nova taxa s’ha emportat la palma”.

El Síndic ja va alertar en el seu dia que s’estava comunicant tard i malament l’existència de la nova taxa (més info: “Cal aturar els terminis“). Sent una taxa nova s’hauria d’haver explicar abans, més i per carta certificada.

“El resultat va ser que van haver d’ampliar el termini com vam demanar”, assegura. “Es va avisar tard i es va fer fatal”, assegura Josep Escartín.

Llavors el Síndic no va entrar en el fons de la qüestió sinó en el procediment i terminis. Ara està a punt de fer una segona recomanació al voltant dels fons de la taxa. I és que a finals d’any van entrar una quarantena de queixes de la mà de la Plataforma Ciutadana contra la taxa de residus, que el farà posicionar-se a fons.

El bus per a l’hospital de Terrassa

Escartín demana a l’Ajuntament que faci el que estigui amb les seves mans per pal·liar la discriminació que viuen els veïns que tenen l’hospital de Terrassa com a hospital de referència (els de Can Rull, Cifuentes o Can Llong, per exemple). No tenen connexió amb la TUS, han d’agafar l’interurbà i paguen més -i amb menys freqüència de pas- per anar al seu hospital de referència que els de la resta de ciutat per anar al Taulí. “Seria tan senzill com tenir un bitllet especial al mateix preu que costa el bus de la TUS”, diu Escartín.

Dies de partit

També exhorta el consistori per evitar “privilegis” els dies de partit del Centre d’Esports Sabadell a la Nova Creu Alta, quan es talla el carrer i es reserven places d’aparcament a la via pública condicionant el dret a la mobilitat dels veïns de la zona. Si cal reservar places, han d’anar dins del recinte, diu. Si s’ha de tallar el carrer, el menor temps possible, afegeix.

VIMUSA

VIMUSA centra part de les seves queixes també. Per una banda, perquè en alguns casos hi ha calefacció centralitzada i es fa pagar tots els residents el mateix, gastin o no calefacció. “No és just”, diu. Per altra banda, perquè detecta molt marge de millora tant en l’atenció a la gent com en l’acompanyament en cas de problemes, tant a l’empresa pública com a la mixta Cevasa, que gestiona part dels habitatges de lloguer. Escartín demana una “revisió profunda del servei”. Demana replantejar “l’atenció al públic”, seguiment “personalitzat” dels casos, atenció “reforçada” als col·lectius vulnerables i respondre en un termini “raonable” de temps perquè “no és una immobiliària o constructora qualsevol”.

Terrasses i guals

El Síndic exhorta l’Ajuntament a marcar bé d’una vegada per totes les terrasses dels bars i restaurants i a acabar amb la confusió sobre els guals que va generar -fa una dècada- la retirada de les etiquetes de la taxa de guals. Cal tornar-ho a fer públic, amb un adhesiu o si cal un codi QR. I obligar els propietaris a repintar i mantenir bé el gual per tenir un espai públic “ordenat”.

Parlar clar

D’altra banda, Escartín demana a l’Ajuntament que parli clar -“moltes vegades no s’entenen les seves cartes o comunicacions”-. Com és habitual s’ha queixat de la manca de resposta, o silenci administratiu. “No respondre continua sent un dels temes estrella”, lamenta.

Sensellarisme

Escartín creu que “tenim un gran problema” en l’atenció a les persones sense llar, especialment a l’hivern i l’estiu. “Hi ha molta gent al carrer i només obrim el refugi quan les temperatures baixen dels 3 graus a la nit. Sé que abans era als 0 graus i s’ha fet un esforç però l’hauríem d’obrir sempre que baixin dels 5 graus”, diu.

Nínxols

Un clàssic: “l’Ajuntament segueix sense explicar i sense aplicar que les concessions del cementiri amb data anterior a 1988 són a 99 anys -a perpetuïtat- i no a 50 anys. És a dir, hi ha gent que està renovant els nínxols quan encara tenen 49 anys per endavant”.

Més queixes, resolucions i recomanacions

El Síndic va tancar l’any 2024 amb 323 expedients de queixa (un 35 per cent més que el 2023), 176 resolucions (el doble que l’any passat) i 114 recomanacions (un 63 per cent més que l’any anterior). Un increment de la seva tasca, que ha arribat sobretot per via presencial i que considera que ve causat per la major presència als barris, on ha obert oficines temporals.

El Síndic Municipal de Greuges Josep Escartín, al ple d'abril de 2024. Autor: David Jiménez.
El Síndic Municipal de Greuges Josep Escartín, al ple d’abril de 2024. Autor: David Jiménez.

En 7 de cada 10 casos, el Síndic dona la raó al ciutadà o el greuge es resol durant la tramitació. El Síndic emet recomanacions i propostes de millora a l’Ajuntament, que n’ha acceptat una de cada tres però habitualment queden pendent de resposta per part de l’administració.

On són els migrants?

Un aspecte que preocupa la Sindicatura. Només el 3 per cent de les queixes provenen de ciutadans estrangers. Segons el padró, el nombre d’estrangers a la ciutat és del 14 per cent. Hi ha un clar decalatge.

Escartín presentarà la seva memòria al ple municipal de març, que dilluns avançarà la seva hora d’inici per a ell. Serà a les 4 de la tarda.

Foto portada: el Síndic de Sabadell i president del Fòrum SD, assistint a un ple municipal. Autor: D.Jiménez.

Els comentaris estan tancats