Foto portada: un diccionari de Llengua Catalana. Autor: Violeta Gumà, ACN.

Més de 200 persones en llista d’espera pels cursos presencials de català

A Sabadell s’han impartit durant el 2024 prop dun centenar de cursos presencials de català de la mà del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL). Es tracta d’una dada elevada que ho podria ser encara més si tenim en compte que, de les 2172 places disponibles, hi ha 1983 persones que s’han pogut inscriure i 223 que estan en llista d’espera, cinc vegades més que l’any 2019.

L’oferta de cursos presencials de català del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) està més lluny que mai d’absorbir la demanda de places. En el total de Catalunya, més de 9.000 persones han quedat en llista d’espera aquest any, una xifra inèdita que s’explica per l’increment de 10.000 sol·licituds des del 2019 mentre l’oferta s’ha ampliat en tan sols 1.500 places. La majoria dels aspirants sense plaça, el 83 per cent, són nous parlants que esperen per rebre un curs bàsic de català (A2).

La Generalitat preveu ampliar cursos

En aquest sentit, el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha admès que l’oferta del CPNL no ha estat suficient davant “l’arribada disparada” de població. Així mateix, informa que s’està treballant en un “rellançament” per tal de “no deixar fora ningú”. La proposta implicarà incrementar el nombre de localitats on s’imparteixen cursos, ampliar les franges horàries, oferir noves modalitats de cursos i teixir “col·laboracions” amb entitats del territori per “cobrir forats” actuals.

Amb les dades a la mà, es pot veure com la demanda ha anat superant l’oferta existent a la majoria de municipis. Tot, malgrat que els darrers anys el Consorci ha ampliat la xarxa de ciutats on es poden estudiar aquests cursos -de 143 localitats el 2013 s’ha passat a 170 el 2024- i ha incrementat les places fins a màxims històrics -91.337 places-.

La problemàtica ha transcendit sobretot des del mes de setembre, a partir d’una denúncia pública del Sindicat de Manters que va deixar palès que resultava “gairebé impossible” apuntar-se a cursos de català, no només pel “col·lapse” i la llarga cua d’espera al web del Consorci, sinó també pel que consideren un termini curt -de dos dies en horari laboral- per inscriure’s.  

Foto portada: un diccionari de Llengua Catalana. Autor: Violeta Gumà, ACN.

Els comentaris estan tancats