Desgranant el Pla de Mobilitat: quines actuacions conté?

El document del Pla de Mobilitat Urbana que es va aprovar en fase inicial al ple de novembre té 141 pàgines. La major part, 80 pàgines, es dedica a l’anàlisi dels desplaçaments. Només el 10 per cent, 13 pàgines, està dedicat a “propostes d’actuació”. N’hi ha una vuitantena a fer fins l’any 2028, quan caducarà el pla i s’hauria d’aprovar un de nou.

Quines són les principals propostes incloses al pla que ara s’ha aprovat en el ple municipal i comença la seva tramitació? Aquest és un resum a partir del que inclou el document.

Pel que fa a grans inversions, la més immediata se l’endú l’autobús. Consisteix en la posada al dia dels serveis d’informació a temps real de la TUS, amb el nou SAE (2,27 milions). En quant a l’autobús es preveuen sistemes de prioritat per millorar la seva velocitat comercial, i canviar més vehicles per elèctrics o híbrids. Les fitxes d’actuació no preveuen canvis de línies ni de connexions.

Foto portada: cinc busos híbrids comprats per l’Ajuntament, al setembre de 2020. Autor: David B.
Cinc busos híbrids comprats per l’Ajuntament, al setembre de 2020. Autor: David B.

En quant a carreteres, la gran inversió (mai a càrrec de l’Ajuntament) és la Ronda Nord, que es pressuposta en 32 milions. Segons va revelar ERC al ple i consta al document inicial, l’aprovat al Pla de Mobilitat se cenyeix a la Ronda Nord històrica, és a dir, la carretera que connectaria el final de la Ronda Oest amb la carretera de Castellar, abans del pont que creua el riu Ripoll, sense connectar amb la B-40 a Terrassa. 7,2 milions costarà el Portal Sud, la rotonda amb incorporació a la C-58 i la ciutat per la Gran Via que ha quedat penjada aquest mandat, quan estava a punt d’iniciar les obres. Unificar i “ordenar” els aparcaments del centre (Passeig) s’endurà una inversió de 5,4 milions.

Ambiciós i complex però inevitable serà crear la Zona de Baixes Emissions, a posar en marxa abans del 2025. 1,74 milions per fer les primeres passes i 150.000 euros anuals en mantenir-la per evitar l’entrada de vehicles antics al centre de Sabadell. Però, més endavant, es preveuen gairebé un milió d’euros més 213.000 cada any per “regular l’estacionament de la ZBE”.

El Pla contempla altres inversions molt importants, però repartides al llarg i ample de la ciutat. Així es calcula que adequar la xarxa bàsica de vianants a la normativa d’accessibilitat costarà 5 milions d’euros, que el Pla d’Accessibilitat arribarà a 4,3 milions o que fer una xarxa com la marcada pel Pla Director de la Bicicleta costarà 7 milions. 2,8 milions s’endú la construcció de tres carrils bici interurbans entre Sabadell i Sant Quirze, Terrassa i Matadepera.

Foto portada: simulació del resultat del nou carril bici i per a vianants, en paral·lel a la carretera de Matadepera. Autor: DiBa.
Simulació del resultat del nou carril bici i per a vianants, en paral·lel a la carretera de Matadepera. Autor: DiBa.

El pla conté prop d’un centenar d’actuacions, amb prioritat ‘alta’, ‘mitjana’ o baixa’. Algunes s’afrontaran amb recursos propis o de baixa despesa pressupostària. Entre les més prioritàries, posar al dia el Pla Local de Seguretat Viària, aprovar l’Ordenança de mobilitat i circulació o el Protocol d’Assetjament al Cislista (entre 5.000 i 10.000 euros), consolidar el Consell de Seguretat Viària o estudiar un servei de transport públic nocturn en algunes zones.

En tot cas, el que ara s’ha aprovat és un document en fase inicial. Entitats i particulars poden esmenar-lo durant les properes setmanes i el ple l’haurà d’aprovar de forma definitiva en els propers mesos.

Foto portada: la Ronda Ponent, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats