L’auditori de l’Espai Cultura s’ha omplert aquest dimarts per celebrar l’acte del Dia Mundial dels Drets Humans. “La pau no és només evitar la violència, es construir relacions basades en el respecte”, ha defensat el Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín. La jornada ha comptat amb el testimoni colpidor de Nadia Ghulam, refugiada i activista afganesa.
L’acte, organitzat per l’Oficina del Síndic, ha estat conduït pel comunicador sabadellenc Óscar Gómez. La primera intervenció, a càrrec d’Escartín, ha posat el focus en les accions individuals que pot dur a terme la ciutadania per aconseguir un món més just. “El canvi no depen de grans discursos ni esdeveniments històrics, sinó de gestos senzills que fem en el dia a dia”, ha exposat.
A continuació Ghulam ha explicat la seva història. Nascuda a Kabul la primavera de 1985, va viure una infantesa marcada per la guerra: amb només vuit anys, una bomba va esclatar a casa seva i va deixar-la sis mesos en coma. “Era una nit normal, després de sopar, teníem convidats”, ha recordat. Més tard, per tal que la seva família sortís endavant, va fer-se passar pel seu difunt germà “portar el pa a casa” esquivant les prohibicions del règim afganès.
Ghulam ha agraït les oportunitats que li va oferir la seva família d’acollida a Catalunya, la seva “gran sort”, i ha destacat la importància d’una educació vinculada als valors. Finalment, ha compartit la feina que duu a terme l’ONG Ponts per la Pau, que va fundar per promoure la formació de les dones afganeses. Com? Amb l’excusa d’aprendre a cosir, quan els talibans no hi són presents les joves reben classes i lectures. «Per molt alta que sigui la muntanya, sempre hi ha un camí per creuar», ha assegurat. El públic, commogut, ha respost amb un llarg aplaudiment.
D’altra banda, representants del Consell d’Infants i Gent Gran han sortit a l’escenari per mostrar el vision board que han treballat en el marc de la commemoració. En el tram final, la secretària de Mesures Penals de la Generalitat, Elena Pérez, ha realitzat un breu discurs i la presidenta de Joventuts Musicals, Joana Soler, ha llegit el manifest d’enguany. «Sabem que encara queda molt camí per córrer. Els Drets Humans son un concepte en constant evolució», ha dit. Marta Farrés ha tancat la trobada amb un discurs ple d’emoció.
Foto de portada: Nadia Ghulam, durant el seu parlament. Autor: David Jiménez.