Una pila de contenidors, al barri de Can Rull. Autor: J.d.A.

Neteja, seguretat i impostos, principals preocupacions dels sabadellencs

  • El Dibaròmetre revela desgast per la crisi de la doble taxa de residus.
  • Baixa algunes dècimes la percepció ciutadana sobre l’estat de la ciutat.

La Diputació de Barcelona ha publicat recentment els resultats de la segona edició del Dibaròmetre, una anàlisi de les polítiques públiques dels municipis barcelonins a partir de 400 enquestes telefòniques. Els resultats a Sabadell mostren un cert desgast respecte la primera edició, feta la tardor de l’any 2022. Les enquestes es van fer entre l’11 de juny i el 3 de juliol, en el màxim apogeu de la crisi per la posada en marxa de la doble taxa de residus. En general, la percepció ciutadana sobre la gestió municipal cau alguns punts respecte fa dos anys. Els impostos emergeixen com la tercera preocupació ciutadana, per darrera de la neteja, que és la primera, i la seguretat ciutadana.

Fa dos anys els impostos no figuraven entre les 15 principals preocupacions ciutadanes. Però la segona edició del Dibaròmetre revela que els tributs han passat a ser la tercera preocupació després de l’increment del 15 per cent dels impostos municipals i la creació de la nova taxa comarcal de tractament de residus.

La neteja és la primera preocupació ciutadana. Una preocupació que lluny de reduir-se des de la primera onada s’ha increment fortament. És la principal resposta a la pregunta: ‘Quin diria que és el problema més greu del seu municipi?’. 11 de cada 100 enquestats han respost la neteja.

Els 10 problemes més greus de Sabadell, segons els enquestats. Font: Dibaròmetre

La segona preocupació també és un clàssic: la seguretat ciutadana. També hi han coincidit 11 de cada 100 enquestats. Més que en la primera onada de l’estudi, fa un any i mig. És a dir, ara la neteja i la seguretat preocupen més que fa un any i mig.

La tercera preocupació sí escala moltes posicions en dos anys. Es tracta dels impostos, que van pujar un 15 per cent a inicis d’any, sense tenir en compte la creació de la taxa comarcal de residus, de la que es va tenir coneixement general al juny, quan va començar a arribar la carta a les cases. Els tributs són el tercer maldecap ciutadà. L’enquesta es va realitzar entre l’11 de juny i el 3 de juliol. En el moment de màxima protesta per la doble taxa de residus. El 13 de juny més d’un miler de persones s’hi van manifestar en contra. Per tant, els resultats estan fortament influïts per aquest context.

Segona manifestació contra la taxa comarcal de residus. Autor: David Jiménez.
Manifestació contra la taxa comarcal de residus, el 25 de juny. Autor: David Jiménez.

Fora del top 3, l’accés a l’habitatge és el quart problema del municipi, segons els enquestats. Tot en un moment amb els lloguers a màxims històrics i el preu per metre quadrat disparat en compravenda. El manteniment dels carrers és el cinquè problema de la ciutat. En paral·lel al baròmetre l’Ajuntament ha posat en marxa l’anomenat pla ‘Els diners al carrer’ per reasfaltar carrers.

Aprovats i suspesos

L’enquesta fa posar nota a diversos aspectes de la gestió de la ciutat als que la responen. Per la banda positiva, els enquestats destaquen el transport públic (7 punts sobre 10), l’enllumenat (6,8) i la neteja (6 sobre 10). El trànsit és el tercer servei pitjor valorat (5,2 punts sobre 10), només per sobre de dos serveis que suspenen: l’aparcament (4,1 punts) i el pitjor de tots, l’accés a l’habitatge (3 punts sobre 10). Se sap que aparcar en algunes zones de la ciutat no és cosa fàcil; accedir a un habitatge a un preu raonable ja sembla una quimera.

Valoració de 10 serveis, segons els enquestats. Font: Dibaròmetre.

Tres de cada quatre enquestats, el 76 per cent, estan satisfets de viure a Sabadell. Bones xifres però quatre punts per sota que l’any 2022, quan hi estava satisfet el 80 per cent. És una tendència que s’observa a tot el baròmetre provincial: hi ha un cert desgast. Per exemple, els enquestats donaven un 6,3 sobre 10 a la gestió municipal fa dos anys; ara li donen algunes dècimes menys i no s’arriba al 6. Només un 20 per cent dels enquestats suspèn la gestió de l’Ajuntament (però són més que fa dos anys). La meitat dels enquestats creuen que l’Ajuntament té un compromís baix amb la transparència i gairebé la meitat creuen que està poc compromès en lluitar contra el canvi climàtic. La satisfacció per la neteja o l’enllumenat s’ha reduït unes dècimes mentre que la preocupació per l’accés a l’habitatge s’ha incrementat de forma sensible, com també per l’estat de manteniment dels carrers.

La preocupació per l’atur, en mínims històrics

En canvi, s’ha reduït la preocupació per l’incivisme i per la circulació. L’atur i les condicions laborals, un dels maldecaps habituals, baixa moltes posicions, fins la 15ª.

Foto portada: oficina del Servei d'Ocupació del carrer de la República, en una imatge d'arxiu. Autor: David B.
Oficina del Servei d’Ocupació del carrer de la República, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Caldrà veure la tercera onada, si existeix, per dilucidar si l’erosió és causada pel malestar al voltant de la nova taxa de residus o té causes més profundes.

Passió pel Llaminer

En una altra línia, el baròmetre provincial també pregunta per altres aspectes. En el cas de Sabadell, ho fa per la programació nadalenca. El 77 per cent de la ciutadania la coneix, i li posa una nota mitjana de gairebé el 7 i mig. De fet, és el que obté més nota, més fins i tot que el transport urbà, que generalment surt ben parat a l’enquesta i en aquesta obté 7 punts sobre 10.

Un moment de l'estrena del musical 'Somriu el Nadal', el passat dimecres. Autor: David Jiménez.
La programació nadalenca aprova amb nota. Autor: D.Jiménez.

Més de la meitat dels enquestats creuen que Sabadell té una oferta d’oci, comercial o d’equipaments suficients. Malgrat tot, les xifres estan per sota de la mitjana comarcal i provincial.

Informació relacionada:

Foto portada: una pila de contenidors, al barri de Can Rull. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats