La Plataforma per a la Residència del Sud, integrada per membres de les associacions de Campoamor, Les Termes, Creu de Barberà i Espronceda, denuncia els incompliments en el calendari de construcció de la futura residència, a banda de transmetre el seu descontent i que tot i les noves places, seguirà estan per sota de la mitjana a Catalunya. La setmana passada l’Ajuntament va concedir la llicència d’obres a la Generalitat, un pas que ja es va produir l’any 2009.
En primer lloc, denuncien haver estat exclosos constantment per part de l’administració, no sent informats de les novetats respecte la qüestió de la nova residència i haver-se adonat mitjançant el mitjans de comunicació i no per comunicació directa:
“No hem estat presents en les decisions, les han pres l’Ajuntament sense comptar amb nosaltres”, començava Celia Gargallo, de l’Associació de Veïns de la Creu de Barberà. “Són 25 anys de mentides de les administracions, s’han burlat de nosaltres. No em creuré res fins que no vegi la residència, ha sigut un escàndol per la gent gran. Hi ha més de 4.000 persones a Sabadell majors de 80 anys que estan soles”, exclama Antonio Carballo, vocal de Convivència de l’Associació de Veïns de Les Termes.
L’any 2010 la Generalitat va aprovar un projecte de residència que comptaria amb una dotació superior als 30 milions d’euros, una quantitat per la qual el president de les FAVS, Manuel Navas, sol·licita explicacions d’on han anat a parar: “Ningú ens ha respòs d’on estan aquests diners. Ha sigut una història terrible”. A banda de sumar-se a la denúncia de Gargallo sobre la nul·la participació de les associacions en la preparació del projecte, qualifica “d’insuficient” les places que s’habilitaran quan la residència estigui enllestida.
“Hem proposat al Consell de Salut i el Consell de Gent Gran organitzar una jornada sobre reflexionar què fem amb les 40.000 persones grans a Sabadell a curt, mig i llarg termini. Quines propostes es poden executar en tots els terrenys i àmbits. No es pot anar fent pegats de manera reactiva”, declarava Navas.
Prenia la paraula Fernando Francisco, portaveu de l’Associació de Veïns d’Espronceda, subratllant que la nova residència no canviarà la situació d’agreujament comparatiu del ràtio de places per cada 1.000 habitants majors de 65 anys a Catalunya (4,85 l’any 2012 respecte 2,83 a Sabadell). Per escenificar el descontent de l’entitat, destaquen que Terrassa té tres residències (construiran una quarta), mentre que Sabadell encara no en té cap.
Demandes de la plataforma
La plataforma sol·licita aplicar una sèrie de mesures. En primer lloc, reclamen el compliment del conveni signat l’any 2006 entre l’Ajuntament i el departament de Benestar i Família, pel qual es confirmava que Sabadell comptaria amb dues residències per a la gent gran. “Exigim que la residència sigui íntegrament gestionada de manera pública”, deia Francisco. Paral·lelament, amb l’experiència del Covid, consideren que el centre residencial hauria de comptar amb habitacions individuals i amb espai suficient per a realitzar les activitats de la vida quotidiana i afavorir la socialització.

D’altra banda, consideren que la ciutat hauria de comptar amb un major nombre de places públiques per així equiparar el ràtio de Catalunya: “no és suficient”, destaca Francisco. També proposen disposar de més places “concertades”, així reduint les llistes d’espera d’on es concentren aquells amb els ingressos més baixos. En la línia de les declaracions del president de les FAVS, l’entitat aposta per la creació d’una comissió multilateral entre associacions, professionals i administracions, que analitzi la situació del col·lectiu i millorar el servei d’atenció.
Navas ha anunciat que el 13 de febrer tindran una reunió amb el consistori, on realitzaran les preguntes sobre el projecte i esperen rebre les respostes i informació corresponent. Finalitza confirmant que estaran atents a la construcció i reclamen formar part del projecte, així com saber com serà la seva gestió: “Esperem que hi hagi un marc on ens poguem trobar i no ens haguem d’adonar per part dels mitjans”, conclou.
El govern municipal assegura tenir-los informats
Les declaracions de la plataforma veïnal han fet moure fitxa al govern municipal. Fonts de l’Ajuntament neguen tenir-los al marge de les novetats. “Sempre hem compartit la seva demanda d’estar informats i així ho hem fet sempre. Quan hi ha novetats o avenços, els hem informat directament sense esperar que la qüestió fos pública”, ha assegurat el primer tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés. De fet, “justament per això tenim una trobada el proper dia 13 amb presència de la Generalitat”. “Esperem parlar del projecte, del seu estat, abordar qüestions com el model de gestió i que sigui una reunió profitosa”, finalitza Cortés.
Informació relacionada:
Foto de portada: membres de les associacions dels barris d’Espronceda, Creu de Barberà, Les Termes i Campoamos, acompanyats del president de les FAVS, Manuel Navas. Autor: Albert P