Concentració en contra de la sentència que fixa el 25% de les classes en castellà, aquest dimarts. Autora: J. Ramon

Preocupació per la llengua: “El 25% de les classes en castellà no assegura el 75% en català”

Sindicalistes, pares, docents i diverses entitats municipals s’han concentrat a la plaça Sant Roc per protestar en contra de la sentència judicial que obliga a fer un 25 per cent de les classes en castellà. Denuncien que el bilingüisme perjudica el català i, per això, exigeixen que com a mínim es respecti el model d’immersió lingüística actual. L’acte s’ha celebrat una hora després que el PSC, ERC, Junts i Comuns hagin pactat una proposició de llei en aquesta matèria i ha estat seguit per més d’una cinquantena de persones.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència que fixa un mínim del 25 per cent de castellà a les aules. Això significa que a més de l’assignatura de Llengua Castellana també se n’haurà de fer una altra en aquest idioma, fet que ha aixecat polèmica en el sector. Aquest dimarts a la tarda, una hora després que el govern català tanqués un acord inicial per intentar garantir l’actual model d’immersió lingüística, segons diuen, prop de 60 persones s’han concentrat a la plaça Sant Roc per expressar el seu malestar.

“Aquesta sentència dona peu a què hi hagi centres que decideixin fer menys classes en català. L’acord possibilita fer més del 25 per cent en castellà; que digui que almenys el 25 per cent ha de ser en castellà, no assegura que l’altre 75 per cent serà en català. Per tant, creiem que obre la porta a què hi hagi centres on es faci menys del 75 per cent en català”, adverteix Héctor Rodríguez, militant de Can Capablanca i professor de secundària.

Rodríguez ha lamentat que ja fa anys que la Generalitat hauria d’haver mostrat una major vocació per protegir el català a les aules i, tot i que la immersió lingüística no és suficient, diu, almenys evita que la llengua catalana retrocedeixi més enllà. Apunta que la tendència va a la baixa tant a les aules, com als patis de les escoles, com al carrer.

“El català va a la baixa, en general. Així ho diuen les estadístiques d’ús general de la llengua, però, a més a més, almenys a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, més enllà de l’ús del català a les aules (que les estadístiques diuen que cada cop es fa servir menys), també és una llengua que cada cop es fa servir menys al pati i entre els alumnes, independentment de la seva llengua materna. Per tant, jo no només crec que la situació és dramàtica pel que fa al model educatiu, sinó que també és dramàtica en general”, afegeix Rodríguez.

És per aquest motiu que la concentració d’aquest dimarts a la tarda a la plaça Sant Roc ha estat doble: per la sentència del TSJC i per l’actitud de la Generalitat. La proposició de llei acordada per Junts, Esquerra, Comuns i PSC encara s’ha d’aprovar (esperen fer-ho aquesta mateixa setmana) i mentrestant els convocants (CUP, COS, Justa Revolta, Arran, Òmnium, Plataforma per la Llengua, Can Capablanca i Llengua i República) continuaran mobilitzant-se per aquesta causa.

Foto portada: Concentració en contra de la sentència que fixa el 25% de les classes en castellà, aquest dimarts. Autora: J. Ramon.