Foto portada: protesta exterior a l'Escola de Música Creu Alta, aquest dimarts. Autor: cedida.

Protesta de les escoles de música privades: “ens aboquen a la desaparició”

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

El dimarts 22 de novembre, coincidint amb Santa Cecília, patrona de la música, professors, docents i alumnes de diverses escoles de música privades de Sabadell han fet un acte de protesta a les 19 h davant de l’Escola de Música de la Creu Alta, on s’ha llegit un manifest. És la primera de més accions que es volen dur a terme per aconseguir recursos públics de la Generalitat. Aquestes protestes també es fan a Barcelona, Lleida, Tarragona, Vilanova i la Geltrú i Sant Cugat del Vallès.

El president de l’Associació d’Escoles de Música d’Iniciativa Privada Autoritzades de Catalunya (EMIPAC), Llorenç Domènech, el qual també és director de l’Escola de Música de la Creu Alta, vol ajudar a elevar la qualitat de l’ensenyament musical igualitari al nostre país a través de noves mesures. És per això, que dilluns passat 21 de novembre va publicar un manifest per demanar un “finançament just per als alumnes de totes les escoles de Catalunya”.

“És una situació injusta i insostenible que aboca a la desaparició d’escoles històriques amb un llarg recorregut de servei públic. Instem el Parlament de Catalunya a solucionar aquest desgavell. Som centres regulats pel departament d’Educació, però estem exclosos de qualsevol mena de finançament públic”, lamenta Domènech.

A Catalunya hi ha 230 escoles de música autoritzades per Educació, 150 de les quals són municipals i 80 són privades, les quals asseguren que sovint supleixen les mancances públiques. A més, des d’Emipac, asseguren que les famílies i alumnes de la gran majoria d’escoles de música privades han de fer front al 100 per cent del cost del servei mentre que en el cas de les escoles municipals l’usuari paga entre un 25 i un 35 per cent, la resta del cost econòmic el cobreix el municipi entre un 60 i un 75 per cent i el departament d’Educació. Per tant, són els ajuntaments els que han de finançar en gran part l’ensenyament musical.

“Les escoles de música no són una competència obligada pels ajuntaments, l’educació és competència de la Generalitat. Malgrat això, generen dèficits importants i recurrents, de més d’un milió d’euros anuals, en escoles de música de gestió municipal directa de 400-500 alumnes. Aquesta protesta no va contra els ajuntaments, això va de justícia”, assegura Domènech.

L’associació demana un sistema de finançament equitatiu per a tots els alumnes i famílies de totes les escoles de música autoritzades del departament d’Educació, que tingui en compte les circumstàncies familiars i socioeconòmiques dels alumnes i no la titularitat de l’escola on s’estudia. “L’ensenyament musical ha d’arribar a tothom i que puguin triar l’escola que vulguin”, afegeix Domènech.

Acte de protesta

L’acció ha consistit a sortir a la façana de l’Escola de Música de la Creu Alta en silenci, amb els instruments, pancartes i llegir el manifest.

FES-TE SUBSCRIPTOR A PREU BLACK FRIDAY FINS EL 27/11!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: protesta exterior a l’Escola de Música Creu Alta, aquest dimarts. Autor: cedida.

Comments are closed.