Invertir 10.000 euros per instal·lar plaques fotovoltaiques a casa i haver-les de desmuntar perquè no compleix la normativa municipal és el maldecap amb què es troba actualment una parella dels Merinals. L’agreujant del seu cas és que tots dos asseguren haver seguit les recomanacions dels tècnics municipals des d’un bon començament i, per això, critiquen que ara hagin de girar volta per un “mal assessorament”. Per la seva banda, l’Ajuntament al·lega que la normativa s’ha de complir independentment de la voluntat municipal i els dona un mes de marge per fer-ho.
El sabadellenc David Monje i la seva parella, qui vol mantenir l’anonimat, van apostar per reformar el seu habitatge de dalt a baix en clau energètica l’estiu del 2020. El desembre passat van instal·lar vuit plaques fotovoltaiques a la teulada de casa, al barri dels Merinals, i quan han anat a demanar la subvenció corresponent per haver fet aquesta reforma han començat els problemes. Els tècnics de l’Ajuntament els han informat que l’alçada de les plaques sobrepassa la normativa municipal i la multa que els poden imposar per això oscil·la entre els 300 i els 3.000 euros.
“L’alternativa que ens donen és baixar les plaques a un metre, però tenint en compte que la nostra casa està rodejada de pisos amb nou metres més d’alçada, això no ens serveix de res perquè aleshores no els tocarà el sol. Si no les tenim a aquesta alçada, no ens serveix de res. No entenc quin mal hi ha en tenir-les aquí si es tracta d’un entorn urbà. Ara bé, si l’Ajuntament prioritza l’urbanisme per davant de la transició energètica, després que no demani tants esforços a la ciutadania ni prediqui per les xarxes socials”, etziba Monje.
Fonts municipals defensen que si les plaques solars no s’instal·len a un metre d’alçada com a màxim no es poden legalitzar i això “no depèn de la voluntat de l’Ajuntament, sinó que es tracta de complir la normativa”, insisteixen. Les mateixes fonts recorden que la norma ja se’ls va comunicar en una reunió on va assistir-hi la regidora d’Urbanisme i Desenvolupament Urbà, Mar Molina, i tècnics del departament. L’altra alternativa que els queda és posar els panells a la part inferior de la terrassa, a una espècie de passadís, però es troben amb el mateix problema: és una zona on no hi toca el sol.
No contents amb aquesta resposta, la parella va presentar al·legacions el passat 30 de setembre i, davant un resultat desfavorable, han tornat a interposar un recurs per no haver de desmantellar tota la instal·lació. Monje assegura que estan molt trasbalsats i que això els ha generat certa ansietat. A banda de perdre aquests 10.000 euros, calculen que hauran de gastar-se’n 2.000 més per retirar els panells.
De moment, i mentre no es digui el contrari, els queden 10 dies per retirar les plaques fotovoltaiques de la coberta. Monje lamenta que no tenen cap altre lloc on col·locar-les i ara mateix la seva crispació és tanta que descarta repetir l’operació més endavant. També ha descartat la idea de portar el cas a judici per motius econòmics, tot i que ho hagués fet.
Foto portada: les plaques fotovoltaiques d’aquests veïns dels Merinals. Autora: Lucia Marin.