Un internacionalista. Obrerista. Revolucionari anarquista. Company de Teresa Claramunt. Seguidor de Francesc Ferrer i Guàrdia. Activista cultural: ateneus i premsa obrera (El trabajo). Acció directa. Suport mutu. Vaga de les set setmanes. Setmana Tràgica. Detingut, processat, condemnat a cadena perpètua. Torturat. Vaga General Revolucionària. Tèxtil.
La vida de Josep Miquel és un passeig pels 50 anys més destacats de la història de Sabadell, els que van en una ja industrialitzada ciutat del darrer terç del segle XIX fins el primer terç del segle XX. El Memorial Democràtic recorda ara per sempre la seva biografia reposant una placa en el seu record. És el quart Espai de Memòria que el Memorial instal·la a Sabadell.
Els Espais de Memòria a Sabadell
Fins ara el Memorial Democràtic havia recordat la Guerra Civil a Sabadell a través del polvorí i refugi de l’Aeròdrom, les grans migracions del segon terç del segle XX a les Coves de Sant Oleguer i l’antifranquisme al Pavelló d’Esports de Sol i Padrís. Ara recorda també l’obrerisme del primer terç del segle XX recuperant la placa que es va col·locar al carrer de Sant Miquel l’any 1937, quan l’Ajuntament va depurar el nomenclàtor en plena Guerra Civil i va dedicar un carrer a una de les figures obreristes més destacades de la ciutat. El seu carrer no va durar més de dos anys, ja que amb la victòria franquista l’Ajuntament va tornar a anomenar la via com carrer de Sant Miquel.
I al 1979, amb la primera revisió del nomenclàtor durant l’alcaldia d’Antoni Farrés, comandada per Andreu Castells, Josep Miquel va tornar a tenir nom a Sabadell, però a la Creu de Barberà, en un carrer fins aquell moment anomenat De la liberación.
La recuperació de la placa
No obstant, una placa va quedar al carrer de Sant Miquel durant dècades, que ara s’ha rehabilitat i recuperat i recol·locat a la mateixa alçada que la placa oficial (potser portarà a confusió) en una promoció immobiliària de l’empresa Salas. Just a sota d’on s’ha col·locat de nou una placa configura el quart Espai de Memòria a la ciutat, recordant el personatge i la història de la placa.
Aquest dijous s’ha inaugurat amb la presència del director del Memorial Democràtic, Jordi Font, qui ha destacat que aquest espai configura un record a “la rereguarda republicana, que va ser esborrada per la dictadura franquista” i ha definit Miquel com un home que “creia que calia subvertir els fonaments de la societat” en línia de l’influent anarcosindicalisme, majoritari a Catalunya fins la Guerra Civil. Per la seva part, la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, en condició de regidora de Memòria Històrica ha anunciat que “aquest 2020 treballarem a la ciutat per tenir un pla de memòria històrica i esperem tenir-lo aprovat per unanimitat al ple. Potenciarem la memòria dels deportats als camps nazis com ja s’està fent, recuperarem espais de memòria i feminitzarem el record de la memòria històrica”.
L’acte ha comptat amb una vintena d’assistents, entre ells membres de l’Associació de Veïns de La Creu Alta i de l’empresa Salas, que han finançat la reposició de la placa.