La pandèmia força les agències de viatges a aliar-se: “en sortirem reforçats”

Sabadell és la ciutat catalana amb més agències de viatge per habitant, segons fonts del sector. “I tots en vivim”, diu un dels professionals, Josep Sala. O en vivien fins l’arribada de la pandèmia, que els ha fet caure la facturació un 90 o 95 per cent de mitjana. Bona part de les agències de viatges de Sabadell, unes 60 amb 200 treballadors, s’han agrupat per defensar els seus interessos en la nova entitat Sabadell Viatgera. Veuen l’any 2021 amb incertesa però el futur amb cert optimisme. “Depèn de quan es permeti viatjar de nou perquè les ganes de viatjar hi són”, diuen. “L’agència física en sortirà reforçada pel seu servei”, afegeixen. 

Les agències locals s’han associat en una nova entitat, Sabadell Viatgera. L’any 2020 va ser criminal per al sector. No només es va deixar de facturar un 90 o 95 per cent sinó que les agències es van veure abocades a devolucions de l’import dels vols contractats molt abans de l’arribada del virus SARS-CoV-2. I és que durant els primers mesos pandèmics, les companyies van esquivar tan com van poder les devolucions i les agències van haver de fer mans i mànigues per satisfer els clients, tornant-los ells els diners i negociant per altra banda.

“Hem treballat més que mai i hem facturar menys que mai”, diu Carles Carrión, president de la nova entitat. “La realitat és que se’ns ha traspassat la responsabilitat de les companyies aèries quan no tornaven els diners”, diu Sala, vicepresident de l’entitat. “Hem fet molta feina d’agència: donar resposta, reemborsar, mediar, negociar, defensar els interessos dels clients. Hem perdut molts ingressos i tots els beneficis però crec que hem fidelitzat molt els clients i ens hem posat en valor. Crec que l’agència física de viatges sortirà reforçada de la pandèmia”, diu la secretària de l’entitat, Sílvia Massagué: “hem fet el màxim que estava a la nostra mà i ens dona molta tranquil·litat”, apunta.

Malgrat les penúries, poques agències han abaixat la persiana. “Moltes sembla que ho han fet però estan teletreballant. I també en aquest temps ens hem format en noves tendències: viatges sostenibles, per reduir la petjada ambiental, per exemple”, afegeix Sala.

Quines perspectives hi ha aquest 2021?

Les agències esperen recuperar aquest 2021 part del perdut l’any 2020. “Si obren fronteres i es permet viatjar podem tenir una facturació del 50 per cent de l’any 2019”, diu Carrión. “El client està buscant destins i el món està obert”, apunta la portaveu de comunicació de l’entitat, Marta Mundet. “Però tot depèn de les mesures”, rebla Josep Sala. No tant de les restriccions sinó del raser amb el que s’apliquen. En principi hi ha confinament perimetral i no es pot entrar ni sortir de Catalunya si no és amb causa justificada. Però hi ha viatges. Hi ha turisme, diuen. Les agències assumeixen riscos si venen un viatge que després no es pot fer, perquè estan obligats a tornar els diners.

“Però ens tanquen la frontera i es permeten els vols. Així que no puc vendre un viatge però el client pot comprar el bitllet a la web de la companyia”, relata Sala. Hi ha clients que viatgen pel seu compte. A alguns els hi surt bé i a altres no. “Una parella volia viatjar a Costa Rica de viatge de noces. Nosaltres vam preferir no vendre’ls el viatge per no arriscar-nos i ho van fer ells pel seu compte. Van anar a Costa Rica i ningú els va posar cap problema”, apunten.

Sala apunta criteris diferents entre cossos policials i Carrión va més enllà després de consultes amb els Mossos d’Esquadra: diferències de criteris entre els mateixos agents: n’hi ha de més restrictius, altres més tolerants. Incertesa total, en qualsevol cas.

“Demanem regles clares. Simplement. Hi ha més de 90 països que no tenen cap restricció, des d’Egipte fins Costa Rica. Si cal fer una PCR a l’anar i una altra al tornar i és negativa no veiem el problema”, diu Sala. El mateix expliquen la resta de companys. En el fons, la queixa és que s’ha donat l’esquena al turisme “emissor”: el que ells representen, el que porta catalans al món. “L’Estat s’ha preocupat molt de salvar el sector turístic receptiu però gens del turisme emissor”, diu Carrión. “Els  millors ambaixadors del nostre país són els catalans que viatgen pel món. Ara ens trobem que un alemany pot viatjar a Balears però un balear o un català no pot viatjar a Alemanya. Només volem treballar amb les normes que calgui però que ens deixin treballar”, afegeix Sala.

Com seran els viatges del futur a partir del control del virus? Coincideixen:

“Havíem aconseguit una cosa bona: planificar amb temps. Crec que tornaran els viatges a última hora en funció de les restriccions”, diu Martí. “Es contractarà a l’últim moment i reduint al màxim els riscos”, afegeix Mundet.

No hi ha un escenari clar sobre si seran més lluny o de proximitat. Carrión creu que “les ganes de viatjar s’acumulen” però la incertesa econòmica també hi jugarà un paper.

De “contrincants” a “aliats”

Producte del desencís de la pandèmia, i de veure’s sense espai a l’agenda pública (“es parlava de la situació dels professionals del taxi, dels bars, del comerç, de tots els sectors afectats però vam veure que no existíem”, reconeix Carrión), les agències de viatges locals van decidir fa uns mesos fer pinya. Fins ara reconeixen que s’havien vist com a “contrincants” (i alguna cosa queda perquè és condició per a la conversa no especificar a quina agència representa cada testimoni per no aixecar recels a la resta de membres de l’entitat). Però ara es veuen més com a “aliats”.

“Fins ara no ens havíem assegut en una taula junts i parlat de la nostra situació, que és molt similar”, diu Mundet. “Hem de fer que la gent sàpiga que és una agència de viatge i quins punts diferencials té: assessorament, personalització, garantia, professionalitat”, reitera Mundet. “I una agència no té perquè sortir més cara que un viatge pel teu compte”, afegeix Sala.

Sabadell Viatgera posa en valor el sector de cara a la ciutadania. Però també té peticions de cara a l’Ajuntament. En concret quatre. En primer lloc, demanen recuperar una fira sectorial que es va fer als anys 80 i 90 al Passeig. També tenir visibilitat als espais de publicitat com parades d’autobusos o les campanyes de publicitat de suport al teixit local. En tercer lloc ajudes directes als establiments afectats per l’aturada econòmica. I finalment, canvis importants en el programa municipal de viatges per a la gent gran, que tradicionalment ha anat a parar a una agència de fora de Sabadell, sempre la mateixa. Volen que s’incloguin clàusules per prioritzar les agències locals o que, en el seu defecte, es deixi d’oferir perquè és una “competència deslleial”.

La resposta de l’executiu municipal ha estat desigual: tindran presència als espais de publicitat exterior. Es mira de recuperar la fira i a finals de mes l’entitat ja farà una primera proposta amb la intenció de fer la primera edició, reduïda, aquest mateix any. Les ajudes directes són més difícils perquè l’Ajuntament no les ha donat fins ara a cap sector. “Les seguirem reclamant perquè cap sector porta tant temps tancat”, diu Carrión. I els viatges de la gent gran no es convocaran aquest 2021 per la pandèmia. Així que es deixa per més endavant la decisió.

Sigui com sigui, l’estat d’alarma i el SARS-CoV-2 han forçat les agències locals a fer pinya. Serà flor d’un dia? “Definitivament no. Aquesta unió ha vingut per quedar-se”, diu Carrión: “ens ha servit per conèixer la força del nostre sector, que mou entre 250 i 300 milions d’euros cada any i veiem que units podem fer més coses”.

Foto portada: Sílvia Massagué, Carles Carrión, Josep Sala i Marta Mundet, de Sabadell Viatgera, al Racó del Campanar. Autor: J.d.A.

Comments are closed.