De Sabadell al Sàhara: “Anirem a veure què hi ha i què podem aportar”

Un equip sociosanitari de 16 persones passarà la setmana que ve al Sàhara, on es dividirà en diferents comissions per atendre el màxim de persones possible i detectar quines necessitats hi ha sobre el territori. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins les línies d’actuació fruit de l’agermanament entre Sabadell i l’Argub i enguany s’ha potenciat l’atenció respecte a la salut mental. Fa tres anys que ‘la baixada’ als camps de refugiats del Sàhara, tal com ho anomenen ells, no s’ha pogut realitzar a causa de la Covid-19 i justament això, la pandèmia, ha fet sobresortir aquesta qüestió.

‘La baixada als camps de refugiats de Tindouf’ és una iniciativa coordinada per l’Organització No Governamental pel Desenvolupament (ONGD) i associació Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC). Està formada per dues comissions principals, una socioeducativa i una altra mèdica, i enguany la completaran un total de 16 persones. L’objectiu principal d’aquesta estada al Sàhara és conèixer quin impacte ha provocat la pandèmia al territori així com fer un treball de camp per adaptar les futures intervencions a les necessitats dels seus ciutadans.

“Aquests dies seran molt intensos. Anirem a veure els hospitals, farmàcies i laboratoris que hi ha per saber quins materials tenen i què podem aportar. També volem visitar l’hospital on realitzem totes les cirurgies per part del Taulí, que creiem que fa tres anys que està tancat. L’última vegada vam deixar material allà i el volem inventariar per saber si ha caducat o si encara és útil per dur-lo a l’hospital nacional de referència”, avança una de les infermeres de l’Hospital Parc Taulí que hi participarà, Anna Rodríguez.

L’última vegada va ser el 2019 i no ha estat fins enguany que s’han reprès aquest tipus d’actuacions. L’expedició de Sabadell no és la primera a trencar el gel i, de fet, la coordinadora de l’agermanament amb el Sàhara des de l’ONGD i associació Taller d’Art, Cultura i Creació, Sílvia Mestras, apunta que han augmentat i tot: “S’han reactivat totes les comissions que hi havia i, a més, com que hem estat dos anys sense baixar a causa de la pandèmia, ara comença a haver-hi una massificació d’especialitats de metges”. En aquest sentit, la comissió sabadellenca també ha incorporat un nou professional: un psiquiatre.

“La salut mental és un eix nou de projecte i una incorporació que sorgeix arran de la Covid-19: hi ha una necessitat tangible d’incorporar la salut mental a tots els projectes existents. De fet, en l’última expedició que vam fer ja vam notar que hi havia poques accions de salut mental”, apunta Mestras.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldessa de Participació, Marta Morell, ha destacat la necessitat d’incorporar la defensa dels drets humans a l’agenda política amb actuacions com la de la setmana que ve. Segons Rodríguez, l’any 2019 es van realitzar 249 visites a wilayes, més d’una cinquantena de cirurgies i prop de 90 exploracions radiogràfiques en una setmana.

La comissió mèdica i quirúrgica de les ‘Baixades als camps de refugiats de Tindouf’. Autor: cedida.

L’agermanament de Sabadell i el Sàhara va començar en l’època de l’alcalde Antoni Farrés, l’any 1989, i la ‘baixada’ no acabarà aquí: és previst que al gener baixi una comissió tècnica per assegurar la continuïtat del projecte posant en marxa els nous plantejaments previstos fins a 2025 en el marc del projecte aprovat pel ple municipal al juliol de 2021.

Foto portada: un dels campaments de la comissió sabadellenca al Sàhara, en una baixada. Autor: cedida.

Comments are closed.