Foto portada: l'ajuntament amb color blau i groc per visibilitzar el dol perinatal. Autor: J.d.A.

Sabadell visibilitza per primer cop el dol perinatal per començar a trencar el tabú

Aquest divendres es commemora el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional. Per primer cop s’ha visualitzat de forma clara a la ciutat tant amb l’Ajuntament i les fonts il·luminades de color blau com amb un acte públic celebrat per l’entitat de famílies en dol del Vallès ANHEL.

ANHEL ha organitat una encesa d’espelmes a la plaça del Gas i la lectura d’un manifest a càrrec de famílies. En concret s’han encès 25 espelmes. L’entitat calcula que el dol perinatal i gestacional afecta un 25 per cent dels embarassos. És un tema tabú com la mort en general però encara més perquè tracta de la mort de nadons. Es pateix en silenci, molts cops sense que ho sapigui gaire gent, i sovint sense cap tipus d’ajuda professional. No hi ha dret a baixa laboral en la gran majoria de casos.

L’Ajuntament s’il·lumina de blau entre divendres i diumenge amb motiu d’aquesta commemoració. Les fonts ornamentals de la plaça de Catalunya i la plaça de la Concòrdia s’il·luminaran de color blau i rosa amb el mateix motiu. La finalitat és visibilitzar la problemàtica, bastant silenciada i viscuda en silenci per les famílies, però que afecta un gran volum de persones cada any. Segons dades difoses per l’Agència Catalana de Notícies, 100.000 dones a Espanya van passar per una situació de dol perinatal l’any 2019. La mort gestacional succeeix quan el fetus té més de 22 setmanes. Si la mort succeeix a partir de les 28 setmanes de gestació es parla de mort perinatal. Uns 3.000 nadons moren cada any a la recta final de l’embaràs. Però cal tenir en compte que entre el 10 i el 20 per cent dels embarassos acaben amb un avortament espontani. Per tant les pèrdues gestacionals i perinatals són moltes, pels volts del 25 per cent dels embarassos.

Anhel Vallès

A l’àmbit sabadellenc, l’entitat ANHEL acompanya les mares i pares que han patit la pèrdua d’un nadó però també les que no aconsegueixen l’embaràs que desitgen, que tenen un fill que ha nascut de forma prematura o que han hagut d’interrompre la gestió. L’acció convida a trencar el “tabú social” que hi ha al voltant de les morts perinatals i que compliquen el dol a les famílies que l’han patit.

Foto portada: l’ajuntament amb color blau i groc per visibilitzar el dol perinatal. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats