La caiguda dels cabells és un dels efectes secundaris més habituals de la quimioteràpia, que sovint té també una important afectació en la salut mental i en l’autoestima dels pacients. El Parc Taulí ha començat recentment a oferir la tècnica de refredament del cuir cabellut, l’únic tractament efectiu que redueix la caiguda dels cabells. De moment se n’han beneficiat vuit dones.
La tècnica s’anomena scalp cooling o refredament del cuir cabellut. Si heu vist la sèrie Respira a Netflix és el tractament que s’aplica sobre Najwa Nimri, la presidenta de la Generalitat Valenciana a la ficció. Ara ha arribat al Parc Taulí. Funciona a partir d’una màquina amb dos cascos -per a dues persones-, que es col·loquen als pacients mitja hora abans, durant el tractament i fins una hora o més després de la quimioteràpia. El que es fa el casc és reduir la temperatura del cuir cabellut i deixant-la entre 18 i 22 graus. D’aquesta forma, els fol·licles pilosos queden en “vasoconstricció” i es redueix la captació cel·lular del fàrmac i el grau de caiguda dels cabells.
Aquest tipus de cascs o gorres fredes es va començar a utilitzar a l’hospital de Mérida l’any 2018 per primer cop a Espanya. En aquell moment l’hospital extremeny assegurava que entre el 5 i el 10 per cent dels pacients rebutjava la quimioteràpia per la caiguda dels cabells, cosa que els complicava el pronòstic. Les gorres fredes o cascs freds s’utilitzen ara per ara a una desena d’hospitals de l’Estat.
A qui li pot funcionar?
La tècnica no funciona per a tots els tipus de tumors. Es pot oferir a les pacients oncològiques que fan tractaments amb fàrmacs citostàtics, concretament el Taxol i el Carbo-taxol, dirigits a tumors sòlids. El servei d’Oncologia del Parc Taulí compta amb aquest recurs des del mes d’abril i són vuit les usuàries les que han pogut disposar d’aquest recurs.
Donació
El material ha arribat a l’hospital de Sabadell a partir d’una donació de l’Associació Laia Mira La Vida és Xula. La presidenta de l’entitat, Montse Guindo, ha visitat l’hospital de dia d’oncologia per veure el funcionament de la màquina. Ha estat acompanyada pel director d’oncologia mèdica, Miguel Àngel Seguí, entre altres facultatius.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
La Vida és Xula és una comunitat que neix en memòria de la Laia Mira, que va morir de càncer. Els seus amics van crear l’entitat, que recapta fons per a investigar els tractaments complementaris per a pacients amb càncer.
Foto portada: donació de La vida és xula al Parc Taulí. Autor: cedida.