El Taulí acull la primera càpsula d’aïllament per traslladar pacients crítics amb Covid-19 en helicòpter

Dos anys després de l’entrada en funcionament de l’helicòpter nocturn medicalitzat del SEM ha traslladat a més de 312 pacients i incorpora serveis d’alta especialització com la pediatria-neonatologia i pacients crítics amb malalties altament contagioses.

Aquest any ha entrat en funcionament la primera càpsula d’aïllament per traslladar pacients crítics contagiats amb malalties altament infeccioses com la Covid-19 en helicòpter medicalitzat. La càpsula de transport amb aïllament està operativa a la base aèria situada a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, que ofereix la millor cobertura a tot el territori català i dona un servei d’assistència mèdica amb helicòpter les 24 hores del dia.

La càpsula Isoark N36-7 evita la propagació del patogen durant el trasllat i redueix notablement la possibilitat d’infecció per part del personal sanitari, operatiu i aeronàutic implicat. Així mateix, suposa una millora assistencial considerable, ja que permet reduir el temps de trasllat interhospitalari d’aquest tipus de pacients, que fins ara només es podia fer mitjançant les unitats de suport vital avançat (SVA) terrestres del SEM.  Amb l’activació d’aquest dispositiu, Catalunya s’ha convertit en el primer territori de l’Estat espanyol que ha desenvolupat un protocol per fer el trasllat segur d’aquests pacients en helicòpter.

Vol pediàtric nocturn

Una altra novetat ha estat la incorporació d’equips d’alta especialització mèdica. És el cas de l’helicòpter neonatològic-pediàtric medicalitzat, que des de principis d’any ha ampliat el seu període d’activitat i ha duplicat l’equip sanitari. Aquest recurs actua durant 16 hores diàries, des de les 7 del matí fins a les 11 de la nit, els 365 dies de l’any. L’increment de les hores de cobertura aèria suposa la incorporació d’un segon equip assistencial integrat per professionals de pediatria i d’infermerias provinent de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, que se suma al que està operatiu actualment a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Amb aquests dos equips de pediatres-neonatòlegs per cobrir tot l’any, el SEM augmenta la resposta assistencial i cobertura sanitària, i s’ha passat de 8 hores a 16 hores d’operativitat els 365 dies, per atendre emergències neonatològiques-pediàtriques arreu de Catalunya i reduir els temps de resposta.

Més de 300 trasllats nocturns

Durant aquests primers 24 mesos, l’helicòpter medicalitzat del SEM ha traslladat a més de 312 pacients en horari nocturn. Des del seu enlairament, s’ha utilitzat 185 vegades per realitzar trasllats interhospitalaris (trasllat de pacients greus i crítics d’un hospital a un altre) i 127 han estat trasllats primaris (atenció del pacient al mateix lloc de l’incident).

Respecte els trasllats interhospitalaris, el punt d’origen amb més trasllats ha estat Lleida, amb 45, seguit de Tarragona amb 31 i l’Alt Pirineu amb 26. Pel que fa a les activacions realitzades per serveis primaris, 36 van tenir com a destí Catalunya Central, 30 Barcelona Nord i 16 a Barcelona Sud.

El SEM implanta els vols nocturns amb helicòpters medicalitzats

Foto portada: helicòpter medicalitzat nocturn. Autor: Cedida. 

Comments are closed.